Dell, HP и Lenovo разглеждат възможността да използват компоненти от

...
Dell, HP и Lenovo разглеждат възможността да използват компоненти от
Коментари Харесай

Панели от стъклени и въглеродни влакна – и в по-евтините лаптопи



Dell, HP и Lenovo преглеждат опцията да употребяват съставни елементи от въглеродни влакна в някои свои ноутбуци от бизнес клас. Стъклените нишки пък биха могли да намерят приложение в по-евтините модели. Тези материали ще създадат портативните компютри още по-леки и тънки.

Т.нар. въглерод (от британското название на въглерода) и стъклопластите до неотдавна нямаше по какъв начин да бъда употребявани при по-достъпните серии артикули поради цената на тяхното произвеждане. По всичко проличава обаче, че към 2018 година тези технологии към този момент са “узрели”.

И въглеродните, и стъклените влакна имат капацитета да създадат устройствата осезаемо по-тънки. Минималната дебелина на алуминиевите панели, употребявани в преносимите компютри е 0,8 мм. Благодарение на упоменатите два материала тя може да бъде понижена до 0,6 мм. Освен това те имат нелоша топлопроводимост, т.е. могат да се употребяват и за компактни геймърски машини.

Някои компании към този момент показаха модели с панели от стъклопласти. На CES 2018 Dell сподели подобен XPS 13 (на снимката).

Друго предимство на тези материали е тяхната екологичност. Производството на композити нанася по-малко щета на околната среда, в сравнение с пластмасата. За фирмите това е значим фактор, освен това освен от маркетингова позиция. В Китай, където са съсредоточени главните индустриални мощности, непрекъснато се ожесточават екологичните правила.

Разбира се, навлизането на композитните материали ще става последователно. Поне в близко бъдеще алуминиевите ноубуци ще не престават да заемат по-голямата част от пазара.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР