Делфините в река Амазонка показват тревожни нива на замърсяване главно

...
Делфините в река Амазонка показват тревожни нива на замърсяване главно
Коментари Харесай

Живак създава проблеми на делфините в река Амазонка

Делфините в река Амазонка демонстрират тревожни равнища на замърсяване основно поради нелегално промиване за злато, споделят природозащитниците, предава БГНЕС.
Изследователите измерили равнищата на замърсяване при 46 от тези огромни сладководни същества, известни с дългите си муцуни, в огромни басейни на Бразилия, Боливия, Колумбия и Перу.
Всички те имали известна степен на замърсяване с живак и допълнително от половината случаи равнището било високо, сподели Марсело Оливейра от бразилския клон на Световния фонд за дивата  природа, една от няколко Неправителствени организации, направили изследването.
Казва се, че противозаконното промиване за злато, при което живакът се употребява за обособяване на благородния метал, съставлява действителна опасност, изключително в река Ориноко, протичаща през Колумбия и Венецуела.
Но „ златната тресчица “ не е единственият проблем, сподели Оливейра.
„ Живакът съществува естествено в Амазонка, само че се популяризира във водата поради обезлесяването и горските пожари и се просмуква в питателните вериги на делфини и риби “, добави той.
Високите равнища на живак в речните делфини също съставляват сериозна опасност за близо 20 милиона души, които живеят в региона на Амазонка и в последна сметка ядат инфектирана риба.
" Живакът може да остане в хранителната верига до 100 години. Това е главен проблем ", сподели Оливейра.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР