Делегираният бюджет на Националната галерия ще бъде изчерпан в края

...
Делегираният бюджет на Националната галерия ще бъде изчерпан в края
Коментари Харесай

Високи сметки за ток поставят под риск съхранението на експонатите в Квадрат 500

Делегираният бюджет на Националната изложба ще бъде привършен в края на октомври поради тройно пораснали сметки за ток, сигнализира пред Mediapool шефът на културната институция Ярослава Бубнова. От месеци насам галерията написа писма до министерствата на финансите, на културата и на енергетиката с искане за обезщетения за излизане от спешната обстановка, само че отговори няма. Ако скоро помощ не бъде обезпечена, ще се породи действителен риск за съхранението на музейните експонати.

Троен скок на сметките за ток

“Цените на електрическата енергия се повишиха доста внезапно това лято. Мога да ви дам образец, сметката за месец юни бе 27 000 лв. за ръководените от нас 10 здания. А за месец юли тя стана 99 000 лв., т.е. нарастването е над 3 пъти”, уточни Бубнова.

Тя добави, че Националната изложба е измежду най-големите консуматори на ел. сила в областта на културата, главно поради постройката на “Квадрат 500” и многочислените системи, които би трябвало да се поддържат за предпазване на музейните творби.

“Ние няма по какъв начин да икономисваме електрическа сила, тъй като залите и фондохранилищата, в които се намират другите културни полезности, се отопляват, охлаждат и така нататък Ние сме непроизвеждаща нищо институция, и по принцип сме разкош за актуалното общество, тъй като сме музеи. А цялостната ни активност е доста подвластна от цените на електроенергията”, добави тя.

Бубнова уточни, че след привършване на делегирания бюджет може да се наложи за поддръжка на експонатите да се разходват средства от перото за работни заплати.

5 млн. лева за обезщетения, само че по какъв начин ще се разпределят

Благодарение на актуализацията на държавния бюджет, направена от първото служебно държавно управление на Стефан Янев, са обезпечени 5 млн. лева за обезщетения.

" Изненадващо научихме, че тези средства ще се разпределят от Национален фонд “Култура” на някакъв конкурсен принцип. За първи път народен фонд “Култура” ще разпределя сходни средства за сходни дейности”, добави Бубнова.

По информация на Mediapool програмата за обезщетения към момента не може действително да тръгне, тъй като не е признато особено разпореждане на Министерски съвет с разпоредбите за използването ѝ.

Отворен въпрос е дали по-високите сметки за ток ще бъдат отразени и в делегираните бюджети за културните институции за Бюджет 2022 година Това обаче ще стане ясно при работещ парламент, който би трябвало да утвърди годишния финансов проект за следващата година.

Още при започване на седмицата Mediapool изпрати въпроси до Министерство на културата по какъв начин ще се разпределят средствата за обезщетения и по кое време най-скоро ще стигнат до културните институции. Оттам показаха, че специалистите им работят по въпроса и ще бъдат подхванати дейности. След изпращането на нашите въпроси от Националната изложба е изискана детайлна сметка за отговорностите за електрическа енергия. От Министерство на културата дадоха обещание и да изпратят спомагателна информация по проблема до медиата ни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР