Делегацията от мониторинговата група към Европейския парламент, която посети България

...
Делегацията от мониторинговата група към Европейския парламент, която посети България
Коментари Харесай

Призоваха ЕК да затегне мониторинга и одита на еврофондовете у нас

Делегацията от мониторинговата група към Европейския парламент, която посети България в края на септември, приканва Еврокомисията да затегне мониторинга и одита на еврофондовете в България, в това число по Механизма за възобновяване и резистентност, съобщи БНР.

Групата ще продължи да следи страната ни и в бъдеще, се споделя в отчета, направен след визитата.

Делегацията признава лимитираните пълномощия на служебното държавно управление да се оправи с доста от провокациите, само че е окуражена от ефикасното потребление на инструментите, с които то разполага, се споделя в документа.

В него се акцентира, че остава проблематично преследването на корупцията по високите етажи на властта. Делегацията показва безпокойствие и от известията, че полицейската грубост през лятото на предходната година не е била разследвана както би трябвало.

Евродепутатите обръщат внимание, че въпросът с отчетността и наказателната отговорност на основния прокурор остава да бъде решен в подтекста на по-дълбоки правосъдни промени незабавно, щом политическата обстановка го разреши.

Според тях остава притеснителна обстановката с медиите и управляващите би трябвало да усилят напъните за възстановяване на изискванията за и сигурността на публицистите.

Силната централизация на медийната благосъстоятелност и неналичието на нужната бистрота при разпределението на европейското и държавно финансиране би трябвало да бъдат на челно място в политическия дневен ред, се споделя още в документа.

Изразява се и безпокойствие от речта на омразата към хора с нетрадиционна полова ориентировка, ромите и от домашното принуждение.

Дебатите по отчета в комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европарламента трябваше да се проведат през вчерашния ден, само че бяха отсрочени за 29 ноември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР