Делегацията на Комитета за Граждански свободи на ЕП, продължава обиколката

...
Делегацията на Комитета за Граждански свободи на ЕП, продължава обиколката
Коментари Харесай

Специално пред БНТ: София ин'т Велд от Комитета за Граждански свободи на ЕП

Делегацията на Комитета за Граждански свободи на Екологичен потенциал, продължава обиколката си с задача в Будапеща, с цел да ревизира обстановката с върховенството на закона, положението на медите, правата на малцинствата. Преди това евродепутатите посетиха Словакия, Малта и България.

Какво беше тяхното умозаключение за нашата страна?

Вижте повече в изявлението на Ирина Цонева със София ин`т Велд, член на комисията за " Светът и ние ".

София ин`т Велд: Това, което видяхме в България, е, че проблемите са големи, доближават доста надълбоко, засягат доста елементи от обществото. Освен това обаче видях и мощно ме окуражава това, че има доста хора с твърда решителност да трансформират България, да реформират България и съзнавам, че това няма да бъде елементарен развой, само че имам религия в решимостта на тези хора.

Бихте ли могла да посочите съответно главните проблеми в нашата страна спрямо другите?

София ин`т Велд: Става дума за необятен кръг от проблеми. Мисля, че, несъмнено, водеща е корупцията и на последващо място, дружно с нея - и обвързвана с нея - е свободата и плурализма на медиите. Виждаме, че има доста закани за независимостта, свободата и плурализма на медиите. Виждаме собствеността на медиите - виждаме, че има огромни и незнайни притежатели на медии, тъй че по-малките не могат да се конкурират. Виждаме безусловно физически закани против публицисти. Виждаме финансови закани, закани за предприемане на юридически дейности против публицисти. Виждаме политически вмешателства. Има доста такива. Много е мъчно - виждате, че България е бележи голям спад в класацията на показателя за независимост на медиите. А свободните медии са нужни, с цел да се води битка против корупцията и с цел да се търси на отговорност на органите на властта. И второто нещо, което е належащо, с цел да се води битка против корупцията, са, несъмнено, мощните правоохранителни и правосъдни институции. И в тази връзка, с голяма угриженост виждаме, че фактори като следствие, наказателно гонене и наказание са - не мога да кажа изчезнали, само че - доста, доста слаби. Така че, виждате, че двата инструмента, които са ви нужни, с цел да се борите против корупцията, са слаби и липсват и тогава тези, които най-тежко понасят ударите на корупцията, са дребните и уязвими хора. Аз съм извънредно шокирана да науча, че има хора без достъп до течаща вода, чиста питейна вода, отопление, електричество. Те са безусловно в „ точката на нанасяне на удара ". Те са тези, които страдат най-вече. Те заплащат цената на корупцията, т.е. те получават, понасят ударите. И по този начин, те са хората, преди всичко, поради които би трябвало да се борим с корупцията. Европейският парламент не може да пристигна, един тип, с тежката конница, само че желаеме да изпратим доста мощен сигнал към хората в България, както направихме към хората в Словакия и към хората в Малта преди - ние сме тук, Европейският парламент е тук, Европейският съюз е тук, ние сме в това дружно, ние сме семейство и - в цялостната степен, в която можем - ще дадем своята поддръжка за подобряването на обстановката.



Как оферирате да продължи разговорът по тези въпроси в Европейския парламент?

София ин`т Велд: Разбира се, визитата ни тук е единствено една част от нашето деяние по мониторинг. Ние имаме непрекъснат продан на визии и на информация с доста необятен кръг участници. През идващите месеци ние несъмнено ще проведем разговор с хората, които не можахме да включим в програмата тук. Днес, както знаете, можем да създадем това със Zoom, с онлайн срещи. Но, несъмнено, ние използваме и всевъзможни други типове източници на информация. Винаги се радваме доста, когато получаваме всевъзможни типове изпратени до нас документи - без значение дали публични отчети, обособени жители, които ни пишат, неправителствени организации, медийни организации, въобще от всеки. Така че това е един доста обхватен развой на мониторинг, който включва всяко нещо, което ни оказва помощ да разберем обстановката в България и да забележим къде са точките, къде са ключовете, които да използваме, с цел да подобрим обстановката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР