Делегация, водена от посланика на Китай Н. Пр. Дун Сяодзюн,

...
Делегация, водена от посланика на Китай Н. Пр. Дун Сяодзюн,
Коментари Харесай

50 китайци ядоха кисело мляко в Момчиловци

Делегация, водена от посланика на Китай Н. Пр. Дун Сяодзюн, посети Момчиловци по време на събора на Рожен.

" Гостите бяха от посолството на Китай, а посланикът идва за пръв път в Момчиловци, защото е новозначен. В диалозите ни той показа, че е станало въпрос за Момчиловци по време на визитата на президента Румен Радев в Китай ", описа кметът Сийка Суркова.

Китайците бяха посрещнати в селото с каба гайди и пита с мед и след разкази за Момчиловци и за славата му в Китай посланикът сподели фотоси на новото произвеждане - сладолед с марка " Момчиловци ". Дипломатът съобщи поддръжката си за плана на китайската компания " Брайт Деъри " в Момчиловци.

„ Преди 11 години представители на корпорация „ Брайт “ пристигнаха в Момчиловци, взеха скъпата закваска на киселото мляко и сътвориха първото по рода си кисело мляко със стайна температура в Китай с марка „ Момчиловци “ ", припомниха от китайската делегация. Според тях съдействието към този момент е прераснало в резистентен културен продан и същински празник, прославящ здравословния метод на живот и хубавия усет на киселото мляко.

Кметът на Момчиловци подари на китайския дипломат родопска торба с чай, сладко от боровинки, мини гайда и други алегорични сувенири. След това 30-членната делегация взе участие в проява на заквасване на киселото мляко.

На идващия ден в Момчиловци пристигнаха и 17 студенти от Шанхайския университет, които са на изнесено образование в Софийския университет.

" Студентите са от разнообразни специалности, визитата им е опознавателна. Живо се интересуваха от аргументите за дълголетието и се срещнаха с приготвянето на една от тях - киселото мляко ", сподели Суркова.

" Най-силното усещане, с което си потеглят всички китайци, посетили Момчиловци, са от нощното небе с големите звезди над селото. " Казват, че в никакъв случай в живота си не са виждали толкоз ясно звездите и толкоз огромни. Питаха за цените на парцелите и имат интерес да си купят в Момчиловци ", сподели Суркова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР