Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение

...
Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски район, беше на посещение
Коментари Харесай

Областният управител посрещна делегация от Република Молдова

Делегация от молдовската комуна Гангура, Яловенски регион, беше на посещаване при регионалния шеф Виолета Иеремиева. Гостите са в Плевенска област по покана на Иван Петков, някогашен регионален шеф, ръководителя на фондация „ Бъдеще 2008 “ Ивайло Ангелов и заместник-кмета на община Долни Дъбник Радослав Тодоров, които съпровождаха делегацията.



През месец август 2023 година община Долни Дъбник и молдовската комуна Гангура станаха села-побратими. Тогава заместник-кметът на община Долни Дъбник Радослав Тодоров и кметът на комуна Гангура Марчел Бобейка подписаха Договор за съдействие. В него се регламентират взаимноизгодните взаимоотношения в региона на културата, читалищната активност, културно-историческото завещание, спорта и туризма. Това беше седмото поред побратимяване сред български и молдовски села, проведено от фондация " Бъдеще 2008 ", която работи изцяло безплатно за проучване и опазване на българските исторически общности в Румъния, Украйна, Молдова и Сърбия.



Кметът на комуна Гангура обясни, че тя обгръща четири села, две от които са български с към 1000 поданици, показа забавни обстоятелства за историята на района, за икономическите и селскостопанските му характерности.Той благодари за поканата и показа, че е благополучен от сърдечното посрещане, от желанието за съдействие от страна на българските сътрудници и най-много за това, че е видял у тях угриженост за българското население в Република Молдова.



Надеждите са за взаимни бизнес планове, изключително в подтекста на желанието на Молдова за участие в Европейския съюз.

Виолета Иеремиева приветства самодейностите за партньорство, предложи хрумвания за бъдещи взаимни действия и сърдечно благодари за отправената към нея покана да посети Молдова.



След визитата в Областната администрация делегацията се насочи на среща със аграрни производители от община Долни Дъбник.

През месец август следва отбор от Гангура да взе участие във фолклорния фестивал в село Крушовица.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР