Делегация от Международната организация за правата на хората с увреждания

...
Делегация от Международната организация за правата на хората с увреждания
Коментари Харесай

Делегация от Международната организация за правата на хората с увреждания посети Община Варна

 Делегация от Международната организация за правата на хората с увреждания – Disability Rights International, бе на посещаване в Община Варна. Целта бе да се направи оценка на  процеса на деинституционализация на услугите за деца и спазването на правата на лицата с увреждания по време на използването му.

Гостите бяха признати от Коста Базитов, заместник-кмет. Пред тях беше показан напредъка на Община Варна в развиването на обществените услуги, резултатите от разкриването на обществените услуги от резидентен вид – Центрове за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с и без увреждания, услугите " Ранна намеса “, " Приемна грижа “, Центровете за обществена рехабилитация и интеграция за деца с увреждания, Центровете за социална поддръжка, Дневните центрове, Кризисния център за деца, Общностния център за деца и фамилии. Отбелязано бе, че вследствие на използването на новаторски подходи в обществената политика на общината през последните години се стигна до закриване на профилираните институции за деца в града и до откриване на мрежа от услуги в поддръжка на децата и фамилиите. 

Делегацията посети Център " Ранна намеса за деца с увреждания “, ръководен от фондация " Карин дом “, Дневния център за деца и младежи с увреждания " Св. Йоан Златоуст “, Общностния център за деца и фамилии, Центровете за настаняване от фамилен вид за деца и младежи в ж.к. " Вл. Варненчик “ и събра данни и непосредствени усещания за активността на звената. Гостите се интересуваха за развиването на уменията на децата от Дома за деца и младежи с умствена назадничавост - с. Могилино, които през 2010 година бяха преместени в нов център във Варна. Те отбелязаха сериозния прогрес на Община Варна в гарантирането на правата на децата с увреждания и с процеса на деинституционализация на услугите за деца и допълниха, че позитивния опит на Варна ще бъде споделен на конгреси на Международната организация за правата на хората с увреждания – Disability Rights International. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР