Делегация от Китайската народна асоциация за приятелство между градовете (КНАПГ)

...
Делегация от Китайската народна асоциация за приятелство между градовете (КНАПГ)
Коментари Харесай

Делегация от Китайската народна асоциация за приятелство между градовете посети Пловдив

Делегация от Китайската национална асоциация за другарство сред градовете (КНАПГ) посети през днешния ден Пловдив за среща със заместник-кмета по просвета и туризъм на Община Пловдив Александър Държиков. Гостите са на аудиенция в България по линия на подписаното през 2011 година, Споразумение за съдействие сред Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) и КНАПГ. В срещата участваха генералният секретар КНАПГ господин QING Boming, заместникът му господин LIU Qian и госпожа WANG Qi - управител стратегии, от българска страна - Виктор Янков, шеф " Международни връзки " на Общинска фондация " Пловдив -2019 ", Пламен Панов, основен специалист в отдел " Бизнес развиване и интернационално съдействие " на Община Пловдив, Валерия Тончева, мл. специалист в същия отдел и Надежда Ангелска, представител на НСОРБ.

Идеята за посещаване в Пловдив е подбудена от желанието на китайските посетители да посетят община, която развива интензивно съдействие с китайски локални управляващи (Пловдив е побратимен с три китайски града), както и от интереса към богатото културно-историческо завещание на Пловдив - градът, определен да бъде Европейска столица на културата през 2019 година.

В началото на срещата Държиков приветства гостите с добре пристигнали и им показа информация за местоположението, ресурсите и смисъла на града, за богатата му история и за някои от емблематичните културно-исторически забележителности, които членовете на делегацията ще имат опцията да посетят в следобедните часове през днешния ден, измежду които Античен спектакъл, Къща " Клианти ", изложба " Златю Бояджиев ", черква " Св. Св. Константин и Елена ", Хисар капия, къща Хиндлиян, квартал Капана, Римски стадион.

КНАПГ е основана през 1992 година с поддръжката на държавни организации и други китайски асоциации, с цел да работи за развиване на интернационалните връзки и съдействие на китайските локални управляващи с асоциации и общини на територията на всички континенти. Понастоящем в КНАПГ членуват 500 членове, които съставляват над 3000 общини. Освен за развиване на капацитета и опциите за взаимни действия сред задгранични и китайски градове, акцент в програмата за работа е развиването на връзките по линия " хора към хора ", " градове към градове ", в подтекста на културните и стопански връзки.

" Чуждестранните връзки са доста ценени в Китай. След отварянето на нашата страна с признатата стратегия от 1973 година, през днешния ден Китай е втора международна икономическа мощ и това се дължи, както на икономическия напредък, който постигнахме, по този начин и на обстоятелството, че успяхме да се възползваме от тези позитивни обмени ", означи генералният секретар на КНАПГ.

Виктор Янков от Фондация " Пловдив 2019 " показа общата идея на плана " Пловдив - Европейска столица на културата - 2019 " и описа на китайските посетители за правилата и процедурата на ЕСК, за пътя, изминат досега и подготовката на града за реализирането на огромния културен план. Беше маркиран и обстоятелството, че с изключение на мотото с което градът завоюва - " Заедно ", във философията на ЕСК съществуват доста допирни точки, които се покриват с двете оси на съдействие " хора към хора " и " градове към градове ", залегнали и в работата на КНАПГ.

Пламен Панов показа в резюме дейностите на общинския отдел, занимаващ се с бизнес развиване и интернационално съдействие и детайлно за интензивностите от последните няколко години по линия на побратимените градове. Специален акцент в презентацията бяха и взаимоотношенията с трите побратимени китайски града, осъществените досега юношески обмени, визитата на представители на китайски локални управляващи в община Пловдив, работата на непрекъснатия офис в Шънджън и доста други. В края на срещата, участниците си размениха протоколни дарове и си направиха обща фотография за спомен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР