Делегация от канадски депутати възнамерява да посети Тайван през октомври,

...
Делегация от канадски депутати възнамерява да посети Тайван през октомври,
Коментари Харесай

Канадски депутати планират посещение в Тайван

Делегация от канадски депутати има намерение да посети Тайван през октомври, с цел да търси стопански благоприятни условия в азиатско-тихоокеанския район - ход, който би могъл в допълнение да увеличи напрежението сред Китай и Запада, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на канадската депутатка Джуди Сгро.

Отношенията сред Китай и Запада се утежниха, откогато председателката на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси посети Тайван по-рано този месец обратно на желанията на Пекин, напомня Ройтерс. Китай счита Тайван за част от своята територия и не желае непознати политици да посещават острова. В отговор на визитата на Пелоси Китай наложи ограничавания на търговията и стартира огромни военни учения към Тайван.

Китайското посолство в канадската столица Отава към този момент не е коментирало информацията. Сгро сподели, че членове на парламентарна комисия по търговията от дълго време възнамеряват да посетят самоуправляващия се остров. " Намерението не е да пречим и да предизвикваме проблеми на Тайван или проблеми на Китай. Става въпрос за търговия, за другарство. Става въпрос за благоприятни условия за Канада в целия Азиатско-Тихоокеански район ", съобщи Сгро, която е отпред на комисията по търговия. Тя добави, че канадски депутати преди са посещавали Тайван един път на две години, само че са спрели поради пандемията от ковид.

" Това е част от продължаващи старания от наша страна да се уверим, че вратите са отворени за канадски компании, където и да възникне опция за търговия ", сподели Сгро.

Заместник-председателят на комисията по търговия Ранди Хобак сподели, че ще изиска съвет от канадското министерство на външните работи, преди да реши дали да посети Тайван.

" Смятам, че би трябвало да се върнем към нормалността в доста области и една от тях е да  вършим визити и да поддържаме връзка на държавно равнище ", съобщи Хобак пред Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР