Делегация на Световната банка начело с постоянния представител в България

...
Делегация на Световната банка начело с постоянния представител в България
Коментари Харесай

Световната банка ни дава съвети как да се борим със замърсяването на въздуха и водите

Делегация на Световната банка отпред с непрекъснатия представител в България Фабрицио Дзарконе посети Велико Търново . В състава на делегацията бяха специалистите на Световната банка в Брюксел: Наташа Кабил – експерт по финансиране, търговия и конкурентоспособност; Андреа Либерани - експерт по инфраструктура и стабилно развитие; Ларс Сондергарт - експерт по обучение, Силвия Стойнова – специалист по съгласуваност на планове от Световната банка в София и Георги Матеев – преводач.
Делегацията беше призната от кмета на Велико Търново Даниел Панов. След двучасова работна среща, посещаване на предприятието " Престиж – 96 ", крепостта Царевец и други забележителности, в общината се организира брифинг с публицисти, който бе открит от кмета Панов.
" Основни тематики, които разисквахме, са главните индикатори за стопански напредък на Велико Търново през последните няколко години, човешкия капитал, което отличава Велико Търново от други елементи на България, бъдещи проекти за развиване, провокации пред локалните управляващи в България и какви промени желаеме локалните управляващи, с цел да могат те да задействат и да оказват помощ на държавното управление, с цел да се вземат решение ", сподели Панов.

" За мен беше наслаждение да дойда през днешния ден във Велико Търново с екипа си освен с цел да забележим хубостите на Велико Търново, само че и да забележим един сполучлив модел за развиване на града. Както знаете задачата на главната ежедневна активност на Световната банка е да понижи бедността. А бедността се понижава посредством работа за увеличение на обществените и икономическите благоприятни условия. И откривам, че Велико Търново сполучливо прави тези неща като усилва благосъстоянието на своите жители и в това време се развива като един млад и витален град. Примерът на Велико Търново и неговото икономическо възобновяване е нещо, което можем да споделим с други райони, градове и страни, които нямат този триумф и този шанс. Затова имаме намерение в бъдеще да задълбочим своите връзки с града, с цел да можем по-добре да разберем какви са аргументите за този сполучлив стопански модел и със своите механически благоприятни условия да подпомогнем града да преодолее всички провокации по пътя към продължаващо увеличение на благосъстоянието на хората и развиването на града ", сподели Дзарконе.

" Изключително сме признателни на кмета Панов за това, което ни показа, както и на заместител кмета Данева-Иванова, че ни сподели града и на целия екип на кмета и администрацията на града, които ни демонстрираха този сполучлив стопански модел, на който станахме очевидци. Прекарахме прелестен ден и това е една чудесна опция, от която имам намерение да се възползвам и още веднъж да дойда, тъй като аз се основавам в София и с неспокойствие чакам спомагателните благоприятни условия за съдействие с вашия град ", добави италианецът.

В отговор на журналистически въпрос, господин Дзарконе изясни: " Най-много ме впечатли това, че градът е нещо като магнит, тъй като това, което е направило Велико Търново в действителност е обърнало един развой на отлив на хора, бягащи и напускащи града, и се е трансформирал в тъкмо противоположното - нещо, което притегля хората. Същото важи и за директните задгранични вложения. Градът притегля и младежи, част от които остават и от своя страна генерират такава среда, която притегля още младежи, които да останат. Също по този начин разбрах, че раждаемостта се е повишила, което единствено по себе си е мотив за празнуване. “

Попитан кои са проблемите пред локалните управляващи, за които Световната банка в ролята си на съветник в България може да помогне за решаването им, Даниел Панов отговори:
" Поводът за визитата през днешния ден е, че Велико Търново е един от бързо разрастващите се градове в България. Днес с господин Дзарконе говорихме за европейски градове, които към този момент са минали този интервал на развиване в стопанската система, да употребяваме техни положителни практики и назад, има градове, които следва да стъпят на това равнище, на което е Велико Търново. Няма да влизам в политически тематики с нападките, които са през последната седмица, само че както съм казвал, и през днешния ден ще го кажа, че ние, великотърновци, би трябвало да почитаме това, което вършим, самата работа - както вие като медии, по този начин и общината и жителите, които регистрират това, което е направено. Да, естествено, че там, където има проблеми, те ще бъдат решавани. Може би изследването, което е направила освен Световната банка, анализите, които те са употребили, и отчетите на дипломатическите задачи – очевидно сме показари освен в България, само че и на външните вложители, че има добър модел на развиване на града.
Това което коментирахме като проблем на локалната власт е програмата за саниране на многофункционалните жилищни здания. В един миг този план спря. Може би методът на този план не беше добър, само че в последна сметка в Националното съдружие на общините (НСОРБ) направихме няколко разновидността и модела, които могат да се взаимстват от министерството на районното развиване и министерството на финансите. Имаме решение на общото заседание на НСОРБ, че поддържаме тази стратегия и желаеме тя да продължи . Велико Търново има 57 подадени молби, които са утвърдени от кмет и регионален шеф. Те също имат диалози с министерството на районното развиване. Това е единия проблем, който обсъждахме.
Другият проблем е четвъртокласната пътна мрежа да има това финансиране, от което се нуждае локалната власт. Реално, близо 21 000 км е републиканската пътна мрежа, 20 500 км е общинската четвъртокласна пътна мрежа. Средствата, които получават за поддръжката на републиканската пътна мрежа в организация „ Пътна инфраструктура “ са близо 700 милиона лв., а нашите, на локалната власт, са 100 милиона лв.. Съгласни сме, че републиканската пътна мрежа е с по-големи пътища, с повече поддръжка. За тази година поискахме нарастване от 100 милиона лв. към общия бюджет, получихме 10 милиона лв.. Надяваме се след приходите, които ще има от тол-таксите и винетките, средствата, които на нас са ни нужни, да бъдат увеличени, въпреки и за второто полугодие на тази година, с цел да можем да се оправим с този проблем от междуселищната инфраструктура.
Г-н Дзарконе добави: " Това, което можем да създадем е не толкоз да повтаряме съответни модели, а да използваме нашите познания и умения, защото ние сме част от Световната банка. Да използван сполучливи модели, които да се приспособяват по най-хубавия метод за уникалността на всяко едно място.
Вторият метод, по който Световната банка може да помогне е посредством обезпечаване на заемно финансиране. Това е малко по-сложно, само че може да се направи за група градове при сделка на национално равнище с министерството на финансите. Например, преди четири години за районното министерство разработихме система по какъв начин най-ефективно да се подходи при обновяването на постройките. Тогава имахме подготвеност да подпомогнем с 300 милиона лв. заемно финансиране, само че държавното управление е имало достъп и до други схеми в Европейски Съюз и е избрало грантово финансиране. Реално, ресурсът който може да се даде на България, е доста по-голям, според от това какви са целите на държавното управление. Ние сме в състояние на непрекъснат разговор, да споделяме, да обменяме опит, това не значи, че текат диалози за някакво финансиране. Възможно е това да са диалози с непрекъснатия консултант, какъвто сме ние, който споделя опит, не е наложително това да приключва с някакво финансиране или неналичието на такова. “
На въпрос на Actualno.com, касаещ опциите за подкрепяне решаването на проблеми, свързани със замърсяването на атмосферния въздух във Велико Търново и водите на река Янтра, сигурността и здравето на хората и околната среда, посредством поддръжка за градски действия, включително в долината на реката, господин Фабрицио Дзарконе даде следния отговор:
" Засягате някои от най-важните тематики за Световната банка в България. Ние работим по два огромни плана в България – единият е обвързван тъкмо с качеството на въздуха в страната, а вторият е за настоящ мониторинг на речните корита и ръководство на риска от наводнения. И двата плана са настойнически, които са на стадий надълбоко изследване на аргументите, довели до съответните замърсявания, разбор и надлежно предложение на ограничения за справяне с аргументите за тези замърсявания. Анализът, обвързван с качеството на въздуха, ще бъде приключен най-вероятно в края на февруари или началото на март, когато ще бъде показан пред Министерски съвет. Вторият отчет, който е за наблюдението на речните басейни, се прави взаимно с Европейския съюз и ние в този момент започваме работа по него, по този начин, че сме към момента в началния стадий. Министърът на околната среда е един от нашите най-важни сътрудници и е извънредно въодушевен да работи с нас, по този начин, че ще продължим да работим по тези две тематики. “
В умозаключение, господин Фабрицио Дзарконе показа, че има специфичен интерес да се запознае по-добре с действителностите на страната ни след идването си в София през м. август 2018 година. Велико Търново е първият извънстоличен град, който непрекъснатият представител на Световната банка в България посещава по рекомендация на предходния шеф на Световната банка. Предстои му посещаване на Русе и още няколко български градове през актуалната пролет.
...
Фабрицио Дзарконе е непрекъснат представител на Световната банка за България, Чешката република и Словакия, Европа и Центрлна Азия. Той е италиански жител. Преди да пристигна в България е работил като непрекъснат представител на Световната банка за Коста Рика и Ел Салвадор.
Г-н Дзарконе има повече от 20 години опит в областта на развиването. Бил е основен началник на значими планове на Световната банка в Близкия изток, в поддръжка на бюджета на Палестинската автономност. Има богат професионален опит в Африка, където е подпомагал надзора на портфейл от планове в Кения, Руанда и Коморските острови.
Г-н Дзарконе има магистърска степен по европейска стопанска система и право и докторска степен по управнически науки по интернационална комерсиална политика от ESADE - Висше учебно заведение по бизнес администрация и ръководство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР