Делегация на Европейския парламент ще посети Словакия на 21-22 септември

...
Делегация на Европейския парламент ще посети Словакия на 21-22 септември
Коментари Харесай

Обявиха имената на евродепутатите, които идват у нас за оценка на законността и медийната свобода |

Делегация на Европейския парламент ще посети Словакия на 21-22 септември и България на 23-24 септември, за да оцени спазването на върховенството на закона, като част от настоящото наблюдаване на обстановката в целия Европейски Съюз.

Начело на делегацията ще е  София ин`т Велд  (либералната група " Обнови Европа " ), а останалите евродепутати са:

Елена Йончева (С&Д, България)
Клеър Дейли (Левица, Ирландия)
Владимир Билчик (ЕНП, Словакия)
Анализа Тардино (ИД, Италия)
Патрик Яки (ЕКР, Полша)
Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия)

По време на първото си посещаване в България членовете на Комисията по цивилен свободи ще се срещнат с разнообразни организации, както и с висши държавни и държавни чиновници, в това число с президента, министър-председателя и няколко министри, омбудсмана и основния прокурор. Очаква се членовете на Екологичен потенциал да издигнат въпроси, свързани с върховенството на закона, в това число свободата на медиите и битката с корупцията.

Посещението ще приключи с конференция в петък от 14.30 ч. в офиса на Европейския парламент в София.

В Братислава членовете на Екологичен потенциал ще се срещнат със фамилиите на Ян Куциак и Мартина Кушнирова, както и с представители на гражданското общество, в това число Неправителствени организации и публицисти. Те възнамеряват да се срещнат и с министър-председателя на Словакия Едуард Хегер и редица министри, с комисията по просвета и медии на Националния съвет, със съдии от Върховния съд и с високопоставени чиновници на правоприлагащите органи.

По време на визитата си евродепутатите евентуално ще обсъдят настоящото правосъдно следствие на убийството на Куциак и Кушнирова, промяната на правосъдната система на Словакия, отбраната на публицистите и лицата, подаващи сигнали за нередности, и свободата на медиите.

Пресконференцията ще е в сряда, 22 септември, от 16.30 ч. в офиса на Европейския парламент в Братислава.

Групата за наблюдаване на демокрацията, правилата на правовата страна и главните права към комисията по цивилен свободи, е основана през юни 2018 година след убийствата на малтийската блогърка и журналистка Дафне Каруана Галиция и на словашкия публицист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Групата концентрира работата си върху заканите за демокрацията, върховенството на закона и главните права, както и върху битката с корупцията в Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР