Делегациите на Украйна и Русия започнаха преговорите в Истанбул. Президентът

...
Делегациите на Украйна и Русия започнаха преговорите в Истанбул. Президентът
Коментари Харесай

Започнаха преговорите между Русия и Украйна в двореца Долмабахче

Делегациите на Украйна и Русия започнаха договарянията в Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган произнесе тирада при откриването на срещата в двореца Долмабахче край Босфора.



Турският държавен глава приветства участниците в договарянията и по-късно отпътува за аудиенция в Азербайджан. Ердоган подсети на договарящите, че носят историческа отговорност.

" Вярваме, че няма да има губещи в справедливия мир. Продължаването на спора не е в полза на никого ", съобщи турският президент пред двете делегации.

Напредъкът в договарянията сред съветските и украинските договарящи в Истанбул ще постави основите за среща сред водачите на двете страни, уточни Ердоган.

Той акцентира, че е пристигнало време за постигането на съответни резултати и прикани за неотложно преустановяване на огъня.

Президентът на Турция добави, че " слагането на завършек на нещастието " зависи и от двете страни.

Ердоган посочи също по този начин, че и президентът на Украйна Володимир Зеленски, и президентът на Русия Владимир Путин са " скъпи другари за Турция ". Турският водач уточни, че е време договарянията към този момент да доведат до съответни резултати.



Президентът на Турция изрази вяра, че тези договаряния ще бъдат от изгода както за двете страни в спора, по този начин и за района.

По време на визитата на Ердоган в Долмабахче се появи негова фотография с съветския милиардер Роман Абрамович, който също е в Истанбул. На фотографията е и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

На масата на договарянията

" Файненшъл таймс ", базирайки се на четири източника, даде информация за вероятен план на договорка сред Русия и Украйна.

Според акцентите в този план: съветските претенции за " денацификация ", " демилитаризация " и статут на съветския език в Украйна към този момент не са в плана, а Украйна ще се откаже от устрема към участие в НАТО, както и от създаването на нуклеарни оръжия и разполагането на непознати военни бази. Не се изключва опцията за присъединение на Украйна към Европейския съюз.

Гаранциите за сигурността на Украйна ще бъдат дадени не от 5 или 7, а от 11 страни - Русия, Съединени американски щати, Англия, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция. Всички те ще би трябвало да окажат помощ на Киев при ново нахлуване.

Най-трудният въпрос на договарянията продължава да е ориста на Крим и Донбас. Украйна не е подготвена да признае смяната в границите си, само че може да обещае да не се пробва да върне полуострова и източните региони със мощ. Според източници на FT този въпрос може да бъде отсрочен до персонална среща сред Путин и Зеленски.

Изданието обаче отбелязва, че Украйна и западните страни са скептични към желанията на Путин - притесняват се, че той може да употребява договарянията като " димна завеса ", с цел да попълни военните си сили и да възнамерява нова атака.

Делегациите отхвърлиха информациите за отравяне

Членовете на украинската делегация за договарянията с Русия отхвърлиха информацията в няколко медии, че са станали жертва на отравяне. По-рано Wall Street Journal писа за опит да бъде токсичен съветският бизнесмен Роман Абрамович, който е всекидневен договарящ от страна на Русия, както и двама членове на договарящата група от Украйна. Според изданието те са имали странни признаци: зачервяване на очите, непрекъснато сълзене, лющене на кожата на лицето и ръцете. Всичко това се случило след срещата в Киев през нощта на 3 против 4 март. Друга жертва на вероятен опит за отравяне бил депутатът от Върховната Рада Рустем Умеров. Самият Умеров отхвърли тази информация.

" В момента в осведомителната сфера има доста спекулации, най-различни тайни теории ", разяснява украинският договарящ Михайло Подоляк пред украински медии, съобщи bTV. Украинският външен министър Дмитро Кулеба също съобщи, че в този момент всички са жадни за сензации, само че все пак посъветва участниците в договарянията с Русия " да не ядат и пият нищо и за предпочитане да не допират никакви повърхности ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР