Делегации на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат в

...
Делегации на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат в
Коментари Харесай

Среща в Анкара за членството на Швеция в НАТО

Делегации на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат в Анкара на следващия ден за договаряния за участието на Швеция в НАТО, заяви Дирекцията по връзките на Турция, представена от Анадолската организация.

Финландия и Швеция подадоха кандидатури за участие в НАТО скоро откакто Русия стартира войната против Украйна през февруари 2022 година

Турция към този момент утвърди участието на Финландия в НАТО и тя се причисли към алианса на 4 април тази година, съобщи Българска телеграфна агенция. Що се отнася до Швеция, Анкара към момента чака страната да извърши уговорките си, поети в границите на тристранния меморандум, подписан предишния юни в Мадрид.

Тристранният меморандум задължава Финландия и Швеция да си сътрудничат с Турция в битката против тероризма, да бъдат прекъснати терористичните дейности на тяхна територия и търсените терористи да бъдат екстрадирани.

Срещата в сряда в президентския комплекс в Анкара ще бъде управлявана от Акиф Чагатай Кълъч, основен консултант на турския президент Реджеп Ердоган, съгласно Дирекцията по връзките.

В срещата ще вземат участие Стиан Йенсен, шеф на персоналната канцелария на генералния секретар на НАТО, Ян Кнутсон, държавен секретар в шведското външно министерство, и Юка Саловаара, непрекъснат държавен секретар на финландското външно министерство.

Швеция одобри през ноември закон за битка с тероризма с вярата, че Анкара ще утвърди кандидатурата на Стокхолм за участие в НАТО. Новият закон, който е в действие от 1 юни, разрешава на управляващите да преследват лица, които поддържат терористични групи.

Няколко външни министри показаха вяра, че Турция ще утвърди кандидатурата на Швеция преди срещата на върха на НАТО, която ще се организира в столицата на Литва Вилнюс на 11 и 12 юли, отбелязва организацията.

Същевременно източници, представени от организация Блумбърг, считат, че Анкара надали ще утвърди кандидатурата на Стокхолм на идните съвещания на следващия ден, макар очакванията на Стокхолм, че промените в шведския антитерористичен закон, които влязоха в действие на 1 юни, ще оказват помощ за ускорение на процеса на присъединение към алианса.

Според цитираните източници Анкара към момента не е подготвена да утвърди кандидатурата на Стокхолм и счита, че Швеция първо би трябвало да „ приложи напълно новия си закон за тероризма, с цел да предотврати или разпръсне антитурските митинги “ в страната.

Етикети: НАТОТурцияШвеция

Свързани изявления

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР