Делегатите на Конгреса на БСП няма да разглеждат промени в

...
Делегатите на Конгреса на БСП няма да разглеждат промени в
Коментари Харесай

Конгресът на БСП няма да разглежда промени в устава

Делегатите на Конгреса на Българска социалистическа партия няма да преглеждат промени в устава на партията. Предложението за включване на такава точка в дневния ред беше отхвърлено със 186 гласа "за ", 461 гласа "против " и 14 "въздържал се ".

Чавдар Георгиев изясни, че тези промени в Устава ще дадат опция Конгресът да избира ръководител, когато са предварително прекъснати пълномощията му, само че остава опцията за директен вътрешнопартиен избор след привършване на мандата.

Депутатът Георги Свиленски направи назад предложение - да не се включва такава точка в дневния ред, тъй като тези промени в Устава не са обсъждани от партийните организации. Има поредни хора, които са срещу директния избор, само че не мога да схвана държанието на Дъбов, Гергов, Янков и други, които са подписали това предложение, разяснява Свиленски.
Димитър Дъбов му отговори, че в смяната, под която се е подписал, са планувани и двете благоприятни условия за избор на ръководител.

Велислава Дърева изясни за какво е належащо да бъде направена тази смяна в устава. Спрямо измененията, които приехме преди три години, Конгресът има право да разпусне партията, само че няма право да избере ръководител. Разбирате ли този парадокс - той е и юридически, и политически, разяснява тя.

С 535 гласа "за ", 27 "против " и 11 въздържали се от дневния ред отпадна точката за констатиране на оставката на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Преди това Нинова разгласи, че не е подала пред Конгреса своето заявление за преустановяване на мандата и няма да го направи.

След гласоподаване с 205 гласа "за ", 389 "против " и 19 въздържали се в дневния ред остана точката за процедура за директен избор на ръководител, която да стартира със идващия цикъл доклад и избори в Българска социалистическа партия. Предлага се до три месеца да бъдат направени процедурните правила за този избор.

В момента Конгресът разисква политическия отчет за резултатите от европейските избори и дилемите за идния локален избор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР