Делегати от близо 200 държави на срещата на върха за

...
Делегати от близо 200 държави на срещата на върха за
Коментари Харесай

Конференцията за климата създава фонд за загуби и щети

Делегати от близо 200 страни на срещата на върха за климата COP27  в Египет се съгласиха да основат фонд за " загуби и вреди ". Той ще бъде предопределен да помогне на уязвимите страни да се оправят с климатичните бедствия, осведоми CNN.

Пълното съглашение COP27, от което фондът е част, удостовери задачата за задържане на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. Това беше основно искане на редица страни.

Окончателното съглашение бележи първия път, когато страни и групи, в това число Съединените щати и Европейския съюз, се споразумяха да основат фонд за народи, уязвими от климатични бедствия, влошени от замърсяването, непропорционално създадено от богати, индустриализирани народи.

Съединени американски щати и други развити народи от дълго време се стремят да заобикалят сходни разпореждания, които биха могли да ги отворят за правна отговорност и правосъдни каузи от други страни. И в предходни обществени забележки пратеникът на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери сподели, че загубите и вредите не са едно и също нещо като компенсациите за климата.
 Конференцията за климата: Бедните страни желаят обезщетения
Конференцията за климата: Бедните страни желаят обезщетения

Основните разногласия остават неразрешени

Подробностите за това по какъв начин ще работи фондът остават неразбираеми. Текстът оставя доста въпроси по кое време ще бъде финализиран и ще проработи и по какъв начин тъкмо ще бъде финансиран. Текстът също по този начин загатва преходна комисия, която ще помогне за уточняването на тези детайлности, само че не дефинира съответни бъдещи периоди.

Този фонд за загуби и вреди ще бъде избавителен пояс за бедните фамилии, чиито къщи са унищожени, фермерите, чиито полета са унищожени, и островитяните, принудени да изоставен домовете на своите предшественици. Това съобщи основният изпълнителен шеф на Института за международни запаси Ани Дасгупта.

За мнозина фондът съставлява настойчиво извоювана победа , избутана над финалната линия от световното внимание, отделено на климатичните бедствия като опустошителните наводнения в Пакистан това лято.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР