Делата на британския премиер са изключително зле, след като само

...
Делата на британския премиер са изключително зле, след като само
Коментари Харесай

Защо му е на Борис Джонсън войната с Русия

Делата на английския министър председател са извънредно зле, откакто единствено войната може да го избави или по-скоро една мислена война. Борис Джонсън има намерение да посвети тази седмица на Русия, изоставяйки домашните си отговорности, които не са му носили наслада отдавна. Той се канеше да се обади на Владимир Путин, подготвен е да удвои английския боен контингент в Естония и да разшири пакета от наказания, които Лондон може да предприеме против Русия.

На външния министър Елизабет Трус беше поверено да изрази страхотните ограничения. Шефката на английската дипломация, наподобява, към момента не слиза от танка, на който театралничи покрай съветската граница. С артилерийска искреност в ефира на Sky News тя даде обещание тежко наказване за „ всяка компания, която съставлява интерес за Кремъл “. Водещият попита дали английските управляващи биха лишили лондонските къщи на богатите руснаци (в Англия това е обичана тематика от доста години), на което Лиз Трус уточни образно: „ Възможно е. Сега няма да прецизираме на кого и по какъв начин ще се отразят глобите. "

Но незабавно щом въпросите започнаха да засягат вътрешния дневен ред, страшният министър заплува: тя изрече нещо неразбираемо за ориста на Северна Ирландия, която е настойчиво срещу английските визии за връзките с Европейския съюз, и се смачка изцяло, когато стана дума за обстановката към министър-председателя, освен това лицемерно криейки се зад обстоятелството, че мислите й в този момент са напълно окупирани от Русия и Украйна. Човек би решил, че не се интересува ни минимум от ориста на шефа на английския кабинет, чието място, теоретично, тя самата би могла на драго сърце да заеме.

Сега Джонсън прави обезверени опити да се избави. Скандалът с купоните в резиденцията му по време на локдауните, отиде прекомерно надалеч, само че тогава на помощ на премиера се притече лондонската полиция. Миналата седмица Джонсън даде обещание да разгласява отчета на личната си подчинена Сю Грей, която проверява " кой с кого е седял, какво са пили и къде са стояли ".

Всичко се промени, откакто Скотланд Ярд ненадейно пое ръководството на рецесията. Шефът на полицията Кресида Дик сподели, че нейни подчинени ще разпитат даже самия министър председател, на което той с наслада се съгласи, тъй като идващото искане на комисаря беше детайлностите от отчета, обещани от Джонсън, да не се разгласяват, до момента в който тече следствието. Ясно е, че полицейското следствие ще се проточи с доста месеци, а министър председателят се нуждае от време в този момент повече от всеки път.

Очертаващата се избавителна пауза би трябвало незабавно да бъде запълнена, в противоположен случай ще стане рискова и даже пагубна за Джонсън: гласоподавателите към този момент са изправени пред внезапно повишаване на цените на газа и тока, а от април ги чака също и нарастване на налозите. А през май в Обединеното кралство ще се проведат локални избори, резултатите от които ще дефинират бъдещата орис на премиера. И Джонсън с натежала глава се впуска в руско-украинската тематика: той е подготвен да изпрати войски на континента и даже самичък стартира да възнамерява да отиде в Източна Европа.

От всички страни му се дават окуражаващи препоръки. „ Този път Путин би трябвало да разбере, че в случай че се осмели да допре някой от съдружниците в НАТО или неутрална членка на Европейския съюз, тогава ще се бием и би трябвало да се подготвим в този момент “, написа Джонатан Пауъл, някогашен шеф на кабинета на премиера Тони Блеър, в The Times.

Който може би би следвало да премълчи, с цел да не си спомнят по какъв начин самият той взе участие в откровена машинация, с цел да въвлече Англия в акцията против Ирак. Методите въобще не са се трансформирали - измислени разследващи отчети, огромна акция в пресата.

През последните седмици английските публицисти, които разпалваха пристрастеностите към Украйна, се изчерпаха с хрумвания и фотобанката явно се изчерпа: The Times пуска фотография на една и същата киевска стопанка с пушка в ръце, като единствено сменя фамилното й име. Че каква е разликата? Стига да театралничи и да дава обещание, че до дупка ще гони руснаците.

Днес антируската нервност се развихря най-много там, където има съществени изборни проблеми. Джонсън и Байдън имат проблеми и с рейтингите, Макрон го чакат избори през април. Всеки би трябвало да се погрижи за себе си. Колективните старания на съдружниците са ориентирани към размърдването на германците, които се съмняват в личните си сили. Отказвайки срамежливо да доставят оръжия на Украйна заради неприятните асоциации със средата на предишния век. Затова новото немско държавно управление реши въпреки всичко да изпрати 5000 каски там. Е, очевидно не са чели Твардовски:

" Ах, ты вон по какъв начин! Драться каской?

Ну не подлый ли народ!

Хорошо же!

И тогда-то,

Злость и боль забрав в кулак,

Незаряженной гранатой

Теркин немца — с левой — шмяк!

Немец охнул и обмяк ".

/„ О, значи по този начин! Биеш се с каската? Е, не са ли подли хора! Добре! И тогава, с яд и болежка, и в пестник с незаредената граната,Тьоркин немеца с левачката - шмяк! Германецът изпъшка и омекна./

Разбира се, това, което се чака от Германия, не са каски, а това, тя да изостави „ Северен поток 2 “, с цел да ахне и да се удари и да омекне, като съперника на Тьоркин. С апела за такава суицидална разпра, излизат Обединеното кралство и Съединените щати, на първо място надявайки се да решат личните си проблеми, в това число за сметка на германците.

Не се знае дали английският министър председател ще успее да избегне репресиите от личния си народ, като разпалва пристрастености към Русия. Идеята обаче сигурно не е нова.

Същата техника беше употребена от предшественика му Тереза Мей, разигравайки „ хайли лайкли “ тематиката за Скрипал и строгия режим на наказания. Борбата с съветския капитал, обещана от нея тогава, безславно и много неуместно, приключи с отхвърли на виза, която не беше издадена на Роман Абрамович. За притежателя на Челси това беше нещо като захапване от комар, само че самата госпожа Мей в последна сметка ридаейки напусна резиденцията на премиера.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР