Делът на сивата икономика в България е около 30%, каза

...
Делът на сивата икономика в България е около 30%, каза
Коментари Харесай

КНСБ: Делът на сивата икономика в България е около 30%


Делът на сивата стопанска система в България е към 30%, сподели водачът на КНСБ Пламен Димитров на конференция "Неформална стопанска система и недеклариран труд - интернационалните, европейски, национални измерения и положителни практики ", проведена от синдиката.

По думите на Димитров, когато се изследва сивата стопанска система, значима е методиката, която се употребява за измерването на недекларирания труд. Той цитира данни, съгласно които недекларираният труд в Европейски Съюз в частния бранш приблизително за страните е 11,6%, до момента в който данните на Световната банка за сивата стопанска система демонстрират, че тя е приблизително 18%.

Около 25 милиарда губи Европейски Съюз поради компании, които оперират в сивия бранш. Не е за подценяване финансовият резултат от неналичието на вноски - както в данъчната, по този начин и в осигурителната система, сподели Пламен Димитров.

В България сивата стопанска система се мери по характерен показател, направен от АИКБ, КНСБ е сътрудник. Според него тя е към 30%.

По оценки на КНСБ приблизително сред един и два милиарда лв. годишно се губят от осигурителни вноски, които не се внасят.

Над 60% от заетите в международен проект /над два милиарда души/ са в неофициалната стопанска система.

Лидерът на КНСБ означи, че на европейско равнище се приказва за битка с недекларирания труд, а на световно равнище - за формализиране на неофициалната стопанска система, като при формализирането има и тласъци, и наказания, до момента в който при другия метод повече наказания.

Президентът на КНСБ напомни и тезата на синдиката, че плоският налог не е довел до изсветляване на стопанската система в България.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР