Делът на поръчките с дефекти е 51% от всички проверени

...
Делът на поръчките с дефекти е 51% от всички проверени
Коментари Харесай

Всяка втора проверена обществена поръчка е с нарушение

Делът на поръчките с недостатъци е 51% от всички тествани през 2018 година, което е най-лошият резултат от 2013 година насам (тогава е 55%)

© Юлия Лазарова Практическите изгоди от настоящите промени в региона на публичните поръчки към момента са лимитирани. С това изречение стартира разделът за публичните поръчки в България в последния отчет на Европейска комисия за страната в границите на Европейския учебен срок. Няколко месеца след документа на Брюксел е оповестен и докладът за активността на българската Агенция за държавна финансова ревизия (АДФИ), който на процедура демонстрира, че тонът на Европейска комисия е даже прекомерно мек.

През предходната година АДФИ е проверила 1204 публични поръчки на обща стойност близо 1.4 милиарда лева Общата сума на разходваните средства при търгове с нередности е над 728 млн. лева, като организацията открива нарушавания в 51% от от случаите. Това е е най-лошият резултат от 2013 година насам (тогава е 55%). Големите пропуски са при процедурните нарушавания - неспазени периоди, непубликувана информация, пропуски при оформянето на документите и други. За информация, приблизително на година се откриват малко над 11 хиляди публични поръчки, демонстрира отчета на АДФИ.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Най-скъпият проблем са общините

От отчета на държавната финансова ревизия излиза наяве, че 44% от тестваните 546 публични поръчки в общини са посочили нарушавания. Повечето от тях са от процедурен темперамент. Търговете с недостатъци при общините дават отговор на разходвани средства за 483 млн. лева Тоест две трети от общата сума на публичните поръчки с пороци се падат на локалната власт.

При пет от тестваните седем търга на " други разпоредители с общински бюджети ", където влизат детски градини, учебни заведения, районни клонове на общини, общински предприятия, са открити нарушавания, въпреки и сумата на разходваните средства по поръчките да е релативно дребна - 600 хиляди лева

Какви са нарушаванията

От 614 поръчки с нарушавания общо 272 от тях (за 134 млн. лева.) са със " основни нарушавания ". При 105 случая не са извършени процедури за възлагане на публични поръчки на обща стойност 27.3 млн. лева макар съществуването на законови учредения за това. При други 95 случая пък офертите не са събрани - тук сумата е близо 5.1 млн. лева Най-скъпо излизат обаче случаите, при които възложителите са сложили условия, които дават преимущество или голословно лимитират присъединяване на претенденти, или са сключвани анекси към договорите за смяна на цени, периоди и други. Подобни нарушавания са открити в 62 случая, само че сумата, на която дават отговор, е 93.5 млн. лева

Масово обаче нарушаванията са от процедурен темперамент - при 342 от тестваните публични поръчки. Тук става дума за неспазване на плануваните периоди, непубликуване на наложителна информация, пропуски при оформянето на документите и други. Процедурите са нарушени при 34% от тестваните поръчки, поети от общини, а сумата се равнява на 408.8 млн. лева

В собствен разбор икономистът Петя Георгиева от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) обобщава няколко извода от доклада на АДФИ: корупционните практики и/или неграмотността на администрацията нарастват, наказванията за нарушителите са търпими (под 1% от погрешно разходваните средства), а поставените цели не са реализирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР