Делът на хората над 55 г. с такива проблеми у

...
Делът на хората над 55 г. с такива проблеми у
Коментари Харесай

Всеки 3-и е в лошо психично здраве

Делът на хората над 55 година с такива проблеми у нас е с 11% над междинния за Европейски Съюз

През 2060 година всеки трети българин ще е над 65 година

47,4% от българите над 55 година не са в положително психологично здраве, сподели национална тактика за деен живот на възрастните за 2019 - 2030 година Средният за Европейски Съюз дял на хората с такива проблеми е 36,1 на 100.

Населението на страната ни е 7 050 034 души, а над 55 година са 2 452 518 от тях. Това значи, че в най-хубавия случай всеки трети българин страда от влошено психологично здраве.

Основната цел на тактиката е деен и заслужен живот на възрастните хора посредством обезпечаване на пълностоен живот и достъп до по-добри здравни грижи.

Всеки трети българин ще бъде над 65 година през 2060 година Застаряването на популацията се обрисува като дългогодишен и необратим обществен развой за всички европейските страни, освен за България. По данни на Националния статистически институт в края на 2017 година лицата на 65 и повече години са 1 481 908, или 21% от популацията на страната. Всеки трети българин над 60 година пък живее на село.

Едва 1,9% от възрастните у нас спортуват, до момента в който приблизително в Европа физически дейните са 10,7 на 100. Достъпът на възрастните хора до осведомителни и информационни технологии и интернет е 22%, при 50% в останалите страни-членки на Европейски Съюз. Българите над 65 година, които към момента работят, са към 9%, до момента в който трудещите се техни връстници в Естония са 26,5%, а в Румъния - 19,2%.

Учене през целия живот, гъвкаво работно време и стимулиране на селския туризъм като претовареност за хората над 55 година, планува тактиката. Държавата възнамерява фермерски пазар, на които възрастните да продават само лична продукция.

Голяма част от хората над 65 година, запазили дарба за независим живот, страдат от съществени здравословни проблеми. Влошава се общото положение на тези, които постъпват в профилирани институции. За да се оправи с казуса, страната предлага групи по самопомощ - здравите възрастни да обгрижват връстниците си, които са заболели и безпомощни. Планира се също организирането на срещи с лекари експерти в границите на план “Здравеопазване на колела ”. Предвижда се и повече профилактика и присъединяване на възрастните хора в спортни игри.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР