Делът на автомобилния сектор в брутната добавена стойност е 3.6%

...
Делът на автомобилния сектор в брутната добавена стойност е 3.6%
Коментари Харесай

Автомобилният сектор в България нараснал 4 пъти за десетилетие

Делът на автомобилния бранш в брутната добавена стойност е 3.6% и нараства през последните 10 години повече от 4 пъти. Фирмите в брашна са над 130 и основават претовареност на над 30 000 души. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов на конференция на тематика „ Проучването на автомобилната промишленост 2017 година “, проведена от „ Аутомотив клъстер България “. Участие взе и президентът на България Росен Плевнелиев (2012-2017), оповестиха от Министерството на стопанската система.

По думите на икономическия министър износът в сектора също по този начин се усилва, като рекорден растеж от 60% е регистриран през 2010 година, а данните за 2014 година и 2015 година демонстрират, че наклонността за повишаване се резервира, надлежно със 17% и 16%.

Караниколов акцентира, че от огромно значение за ефикасната работа на автомобилния бранш е кадровото му обезпечаване. В тази връзка в страната действат 17 висши учебни заведения, 103 професионални гимназии, 1 частен лицей и 5 междинни общообразователни учебни заведения с професионални паралелки. Той разясни още, че за интервала 2005 - януари 2018 година по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) са издадени 20 документа в автомобилната индустрия, като общият размер на вложенията по плановете е 797.543 млн. лева, генерираната претовареност – 12 664 нови работни места.

По време на полемиката стана ясно, че през тази година делегация с присъединяване на президента Плевнелиев и министър Караниколов ще стартира обиколка в разнообразни европейски и извъневропейски пазари в търсенето на международен авто производител, който да изнесе цялостното си произвеждане в България.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР