Декларирането на доходите тази година ще стартира от 10 януари,

...
Декларирането на доходите тази година ще стартира от 10 януари,
Коментари Харесай

За първи път: НАП служебно попълва данъчната ни декларация

Декларирането на приходите тази година ще започва от 10 януари, защото от 1 до 9 се прави годишното привършване на данъчно-осигурителните сметки на компаниите и жителите от Национална агенция за приходите. За първи път декларацията за приходите на физическите лица ще бъде попълнена от приходната организация.

Около 600 000 българи тази година ще подават данъчни заявления.
Росен Бъчваров, информационен шеф на Национална агенция за приходите: За пръв път Национална агенция за приходите авансово ще попълни приходите от трудови правни отношения, приходите от заплата и приходите от възнаграждения и цивилен контракти. Това съставлява към 70 от всяка една данъчна декларация.
Декларациите ще бъдат подготвени през първата десетдневка на март. Въпреки че данните ще са авансово нанесени, не отпада задължението жителите да ги проследят.

Единственото, което би трябвало да създадем е да влезем със своя личен код в уеб страницата на Национална агенция за приходите, с цел да потвърдим информацията за данъчните си отговорности.

Това, което няма в авансово попълнената декларация са приходите от наем, за които Национална агенция за приходите няма източник на информация и данъчните облекчения, които би трябвало да бъдат добавени ръчно в данъчната декларация от всеки жителите.
Росен Бъчваров, информационен шеф на Национална агенция за приходите: До края на март 2020 година, всеки, който подаде декларацията си по електронен път и няма никакви остарели отговорности, и заплати дължимия налог, може да получи 5% понижение от налога за довнасяне.
За хората без личен код или електронен автограф данъчната декларация ще се подава на гише, в офисите на Национална агенция за приходите или по пощата.

500 лева е санкцията за неподадена данъчна декларация и 1000 лева за декларация с погрешно наличие.

Данъчната акция за жителите завършва на 30 април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР