Деклариране на крайния собственик на медии, регистрирани в офшорни зони;

...
Деклариране на крайния собственик на медии, регистрирани в офшорни зони;
Коментари Харесай

Медийният закон на Пеевски бил пипане с кадифени ръкавици

Деклариране на крайния притежател на медии, регистрирани в офшорни зони; понижаване на санкциите за недеклариране на информация за собствеността и финансирането на медии и опция Държавната организация ”Национална сигурност ” (ДАНС) да затваря анонимни уеб сайтове.
Това са някои промени в касаещия медиите закон на Движение за права и свободи, които може да бъдат инициирани по концепция на гилдията след полемика в Народното събрание през днешния ден.

Става въпрос за измененията в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, които бяха признати на първо четене през юли с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи. Техни вносители са депутатът и притежател на медии Делян Пеевски и сътрудниците му от Движение за права и свободи Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев.

Дискусията бе проведена от отрасловата комисия в Народното събрание и продължи към час и половина. Представители на медии, журналистически организации и заинтригувани страни направиха къси изявления и оферти, а от името на вносителите най-после отговори Йордан Цонев. Дебати нямаше. Делян Пеевски не присъстваше.

В началото еврокомисарят по цифровото общество Мария Габриел разгласи, че е впечатлена от желанието да се организира този спор и да има по-усъвършенствано законодателство. Тя изиска дейности за понижаване на разпространението на дезинформация и за ограничение на въздействието на подправените вести. От думите й се разбра, че в случай че квалифицираният кодекс за понижаване на дезинформацията онлайн не даде резултат, Европейската комисия може да предприеме регулаторни ограничения.

В началото Йордан Цонев от Движение за права и свободи показа главните оферти в законопроекта (още за текстовете четете тук и тук) и задачата - " да бъде ясно кой кой е, коя медия чия благосъстоятелност е, по какъв начин се финансира ".

Една от рецензиите бе, че законопроектът няма да докара до практическа смяна. Главният редактор на уеб страницата " Офнюз " Владимир Йончев предложи да се направи по този начин, че засегнатите страни да могат да съдят анонимните уеб сайтове за плагиатство, т.е. да се знае юридическото лице, отговорно за тях. По-късно Цонев изясни, че може да се търси опция ДАНС да затваря анонимни уеб сайтове, както могат да се затварят обекти без лиценз по закона за хазарта.

Председателят на Съюза на издателите в България Теодор Захов изиска санкциите за недеклариране на благосъстоятелност и финансиране да бъдат по-ниски. Предложението на Движение за права и свободи е глобите да стартират от 10 хиляди лева От името на вносителите Цонев сподели, че може да се намерения в тази посока.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР