Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, качена на сайта на

...
Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, качена на сайта на
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия е редактирала декларацията на Румен Порожанов

Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, качена на уеб страницата на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), няма нищо общо с документа, който той е подал. Това стана ясно, откакто " Сега " изиска и получи от земеделското министерство копие на подадената декларация. Интересното е, че то е заверено с печат " Вярно с оригинала ", подложен от КПКОНПИ през вчерашния ден, с което комисията на процедура удостоверява, че информацията на уеб страницата е погрешна. Това за следващ път поставя под въпрос успеваемостта на контрола върху имуществото на висшите лица и достоверността на данните, обществено предоставяни от антикорупционната комисия. 

Скандалът потегли от " Биволъ ", който откри, че през 2017 година брачната половинка на Порожанов е получила парцели от две сдружения, в които е имала присъединяване, само че в които към този момент не попада - " Частни капиталови планове " и " Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан ". От " Армар " Порожанова е взела два жилището на бул. " Черни връх " с под земята гараж, а от " Частни капиталови планове " - над 13 декара земеделска земя в Банкя. От справката в имотния регистър става ясно, че покупко-продажбите са сключвани в осъществяване на дълг, а от земеделското министерство обясниха, че това съставлява предписание с ликвидационни дялове в сдруженията. Апартаментите от " Армар " са добити на цена от 240 000 лева, като единият е продаден още през 2017 година за 152 554 лева, а вторият - през 2018 година за 247 412 лева Материалният интерес по договорката със земеделската земя в Банкя е 2180 лева. 

Тези покупко-продажби не попадат в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил задължен да ги разгласи. В декларациите има експлицитна рубрика, в която следва да се означи прехвърлянето на парцели през съответната година. Съпругата на Порожанов въобще не се появява и в останалите елементи на декларацията.

От земеделското министерство настояват, че покупко-продажбите на Веска Порожанова от 2017 година са били отразени в декларацията и не знаят за какво те не попадат в копието, качено на уеб страницата на антикорупционната комисия. В декларацията, с която " Сега " разполага, Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други приходи отвън заеманата служба и за дялове в сдружения.

От антикорупционната комисия отхвърлиха коментар пред " Сега ". По закон декларациите се подават на книжен и електронен притежател. Експерти импровизирано обясниха пред " Сега ", че двете заявления са предпазени с контролно число и сред тях не следва да има разминавания. Проверка на " Сега " сподели, че декларацията, изпратена от МЗХГ, и тази, качена на уеб страницата, имат еднообразно контролно число. Засега експертите нямат пояснение как е допустимо да изчезнат цели редове с информация в тях. Не е ясно и дали сходни неналичия няма и при други обществени лица. 

Това е следващият скандал към декларациите и реда за надзор на гласност на имуществото на лица, заемащи висши постове. Около абсурда с терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев се разбра, че комисията категорично е указала да не се афишира цялата разгърната застроена повърхност на притежаваното имущество, въпреки че тази рубрика съществува в образците на документа. Това на процедура дава зелена светлина в декларациите да не се включват тераси, ателиета, тавани и обществото да се вкарва в илюзия за действителната повърхност на жилищата на властимащите. Около декларациите от години пораждат несъответствия и обикновени неточности, а политиците постоянно " не помнят " да подават и встъпителни и заключителни заявления при отдръпване от поста. Единственото допустимо по закон следствие за тези нарушавания е неизрядните да бъдат дадени за инспекция на Национална агенция за приходите. Какво се случва по-късно обаче, не е известно, защото данъчните обичайно отхвърлят всякаква информация.

 

ЕВТИНО
Земеделският министър Порожанов попадна в епицентъра и на различен заможен скандал. " 19 минути " разкри, че Порожанов и брачната половинка му са закупили жилища през 2004 година на извънредно ниски цени. Проверка на " Сега " удостовери, че тогава семейството на Порожанови е сключило общо 3 имотни покупко-продажби. Смешните цени обаче се дължат на ниските по това време данъчни оценки на парцелите. Данъчните оценки бяха вдигнати внезапно едвам през 2009 г. И тогава, и в този момент законът разрешава подписване на покупко-продажби на данъчна оценка. 

През 2004 т. Порожанови съумяват да се снабдят с един мезонет, един апартамент, два гаража и право на градеж за трети апартамент. Мезонетът от 240 кв. м с гараж от 20 кв. м в столичния квартал " Красно село " е платен от брачната половинка Веска за 57 668 лева (54 016 лева за мезонета и 3652 лева за гаража, колкото е и данъчната им оценка ) от компанията за недвижими парцели " Григо Х ". На същата дата - 7 октомври, синът Антоан, по това време малолетен, придобива от " Григо Х " апартамент от 80 кв. м и гараж на обща стойност 19 570 кв. м. На 21 декември 2004 година Румен Порожанов, по това време чиновник на МФ, купува право на градеж за апартамент от 80 кв. м и гараж в регион " Слатина " на цена от 18 219 лева.  

Порожанов е вписал надлежно закупения мезонет в имотната си декларация при встъпването си в служба като началник на политическия кабинет на министъра на финансите през 2009 година, както и при встъпването в служба като министър на земеделието през 2017 г. Апартаментът в " Слатина " не е заявен, тъй като е продаден в края на 2007 година

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР