Декларацията на Корнелия Нинова, че България ще подкрепи пакта за

Декларацията на Корнелия Нинова, че България ще подкрепи пакта за ...

Правителството: Не сме подписвали Глобалния пакт за миграция на ООН. БСП да спят спокойно.


Декларацията на Корнелия Нинова, че България ще подкрепи пакта за миграцията на ООН, спешно върна в парламента трима министри малко след участието им в днешния парламентарния контрол.

БСП да спят спокойно - не сме подписали пакта за миграцията, заявиха от кабинета в извънредно изявление след края на депутатските питания. Въпреки че от ГЕРБ отговориха веднага на внушенията на соцлидерката в контрадекларация от трибуната и обясниха подробно, че решение на МС все още няма, а темата ще се обсъжда на парламентарни комисии с участието на три министерства, правителството също предприе офанзива.

Изявлението пред медиите в Народното събрание направиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заедно с вътрешния министър Младен Маринов и социалния - Бисер Петков.

За пореден път от БСП се опитват да отклонят вниманието от вътрешните си проблеми и да внушават абсолютно неоснователно страхове у хората, подвеждайки ги, че България се присъединява към пакта за сигурна, редовна и законна миграция, заяви външната министърка Захариева. Няма решение на България, обясни тя. Захариева призна, че акцията на столетницата много ѝ прилича на кампанията против Истанбулската конвенция. Целта е явно да бягаме от всяко възможно участие, което е свързано с международни организации, коментира външната министърка.

По въпроса се работи на експертно ниво, към момента държавата прилага ефективни мерки, както по опазване на границата, така и по политиката на връщането, така че ние ще продължим да прилагаме тази политика и да отстояваме интересите на страната и на ЕС. Според Захариева целта на този пакт е точно обратната на тази, която застъпва БСП - а именно да се спре незаконната миграция.

Междувременно се оказа, че от ГЕРБ не са дочакали партньорите им от Обединени патриоти за участие в планираното за съвместно изявление. Уговорката е била и доц. Милен Михов от ВМРО да се присъедини на трибунката към тримата министри, но външната министърка не го е дочакала и е започнала изявлението без малките в коалицията, твърди Канал 3. Патриотите са против присъединяването на България към въпросния пакт на ООН.

Източник: novini.bg