Декларацията на Г-20 отразява балансираната позиция за Украйна и желанието

...
Декларацията на Г-20 отразява балансираната позиция за Украйна и желанието
Коментари Харесай

“Шерпа” коментира тълкуването на събитията в Украйна в декларацията на Г-20

Декларацията на Г-20 отразява уравновесената позиция за Украйна и желанието за разрешаване на спорове по света, сподели шерпа на Г-20 на Русия Светлана Лукаш.

„ По отношение на украинските събития мога да кажа, че имаше доста сложни договаряния и на първо място груповата позиция на страните от БРИКС и другите сътрудници проработи “, сподели тя пред кореспонденти.

Според Лукаш половината страни от Г-20 са отказали да поясняват събитията в Украйна в полза на Запада. Тя добави, че в декларацията се балансира и отрицателното влияние на спора в Украйна върху продоволствената сигурност.

Освен това шерпата означи, че документът е съумял да реализира „ консенсусен език “.

„ Ние всички, като членове на Г-20, се съгласихме да действаме като един в полза на мира, сигурността и разрешаването на спорове по света “, добави Лукаш.

Тя също по този начин акцентира, че страните от Г-20 са постигнали съществени резултати по доста въпроси на срещата в Делхи. Става дума за промяна на интернационалните финансови институции, поддържане на макроикономическа непоклатимост, както и обезпечаване на нараснала продоволствена сигурност, решение на климатични и енергийни проблеми. Според шерпатапо всеки въпрос са се отразили ползите на нововъзникващите стопански системи от Глобалния юг.

Освен това Лукаш сподели, че последната среща на високо ниво е била една от най-трудните за Г-20, в това число и поради Украйна. Тя означи, че утвърждението на декларацията е лишило съвсем двадесет дни. Според шерпата това се дължи освен на разликите по отношение на Украйна, само че и на разнообразни позиции по въпроси като изменението на климата и прехода към нисковъглеродни енергийни системи. Наболели са и промените на интернационалните финансови институции, заключи тя.

Индия поема председателството на Г-20 от 1 декември 2022 година Срещата на водачите на групата ще се организира в Ню Делхи на 9-10 септември. Лидерите на страните от Г-20 и девет други страни - Бангладеш, Египет, Испания, Мавриций, Нигерия, Холандия, ОАЕ, Оман и Сингапур - са поканени да участват. По-рано беше обявено, че съветската делегация на срещата ще бъде ръководена от външния министър Сергей Лавров, а китайската - от премиера на Държавния съвет на КНР Ли Цян.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР