Декларацията беше много по-слаба от солунския дневен ред, много по-слаба

...
Декларацията беше много по-слаба от солунския дневен ред, много по-слаба
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Подписаната декларация след срещата ЕС-Западни Балкани е разочароваща

Декларацията беше доста по-слаба от солунския дневен ред, доста по-слаба от Стратегията на Европейска комисия, дори бих споделил, че е разочароваща. Това съобщи пред БНР някогашният външен министър Ивайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 година в София. През 1983... към профила, сравнявайки днешната среща с провелата се преди 15 години в Солун още веднъж сред европейските водачи и водачите на страните от Западните Балкани.

По думите му е добре, че се е състояла тази среща, само че след нея не може да се каже, че са реализирани дълготрайни сделки и резултати: "Декларацията беше доста по-слаба от солунския дневен ред, доста по-слаба от Стратегията на Европейска комисия, дори бих споделил, че е разочароваща. В Солун преди 15 години се сподели ненужно, освен европейска вероятност, а се споделя, че тези страни ще станат неразделна част от Европейски Съюз. Такова нещо нямаше в този момент, а се говореше за европейска вероятност, което е връщане обратно. В нея се приказва за съответни планове, само че ненужно се споделя, че няма да се загатват полемиката по идващия бюджет. Говори се за спомагателни заеми от европейските банки, само че да не забравяме, че на Балканите огромния кредитор е Китай, който харчи обилни средства за инфраструктура. Така че не можем да приказваме за някакви съответни неща, които внезапно ще се случат след срещата. Не мисля, че от нея следва каквото и да е ".

Според него, в случай че юни месец не се вземе решение за започване на договаряния с Македония и Албания ще се потвърди, че Европейски Съюз към момента не е подготвен да се отнесе съответно към Балканите.

Антоанета Приматарова от Центъра за демократични тактики счита, че срещата ЕС-Западни Балкани е триумф за България. Тя обаче уточни, че без трайни решения на двустранните разногласия и без старания за помиряване в района, приемането на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз е невероятно: "В отговора на въпроса дали 2025 година е реалистична, Доналд Туск акцентира, че от визитата си в района последните седмици във връзка със софийската среща, е останал с усещането, че проблемите на глава от популацията в този район са повече, в сравнение с за Германия и Франция. Затова точка 5 от политическата декларация би трябвало да бъде деликатно прочетена от всички страни в района, защото без трайни решения на двустранните разногласия и без старания за помиряване в района, едно разширение на Европейски Съюз е невероятно ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР