Декларация за действителен собственик ще подадат онези фирми, чиито собственици

...
Декларация за действителен собственик ще подадат онези фирми, чиито собственици
Коментари Харесай

ГЕРБ отменят декларирането на декларирана собственост на фирми

Декларация за автентичен притежател ще подадат тези компании, чиито притежатели са регистрирани задгранични лица и техните действителни притежатели физически лица по никакъв метод не са вписани в нашия указател. Така депутатът от ГЕРБ и ръководител на бюджетната комисия Менда Стоянова изясни измененията в Закона против изпирането на пари, които ръководещата партия ще направи. Промените към този момент са импортирани и ще стартират да се разискват тази седмица от парламентарната комисия по публичен ред, заяви ръководителят и Пламен Нунев.

До 31 май, на практика всички компании трябваше да заявяват действителните си притежатели със специфична декларация. " В този текст бяха включени компании ЕООД или ООД, чиито притежатели са физически лица, които са вписани в регистъра. Дори притежател на едно юридическо лице да е друго юридическо лице, в случай че неговият притежател е вписан в регистъра по друга партида, не по тази, отново трябваше да се подава. ", сподели Стоянова. Сега тези заявления няма да се подават, в случай че действителният притежател е вписан в регистрите БУЛСТАТ, Търговския или регистъра за лица с нестопанска цел.

Стоянова посочи, че от септември няма да е позволено притежаването на акции в акционерни сдружения да са анонимни " на предявител " и всички акции ще би трябвало да са поименни.

Ще отпадне и задължението за безусловно всички компании да изпратят за утвърждение в ДАНС своите проекти за образование на чиновниците си по отношение на използването на Закона за ограниченията против изпирането на пари. " Това затрудни извънредно доста всички да създадат сходни проекти, да ги изпратят. Сега чакат утвърждение от ДАНС. Самият ДАНС е ужасно усложнен и в това няма никакъв смисъл. Следващата акция преди изменението на закона трябваше да бъде на 12 май, когато изтичаше периода по устав всички тези компании да създадат промени в правилниците си за използване на закона за ограниченията против изпирането на пари, да ги изпратят още веднъж в ДАНС и да чакат утвърждение. Сега споделяме – те ще си създадат тези промени, само че не до 12 май, а до 6 месеца откакто ДАНС разгласява на уеб страницата си националната оценка за риска. Оттам ще се види кои са рисковете, които те би трябвало да разпознават и да включат в своите правилници ", сподели Стоянова. Новите проекти няма да се изпращат на ДАНС за утвърждение.

Заради наредбата се изви опашка пред ДАНС, а уеб сайтът на ведомството известно време бе блокиран. Неизпълнението на наредбата води до солидни санкции. Задължението е записано в признатия през март предходната година Закон за ограниченията против изпиране на пари. Според него 35 категории лица и институции би трябвало да имат годишен " проект за въвеждащо и продължаващо образование на чиновниците си за запознаването им с условията на закона и актовете по използването му ". Целта е чиновниците да могат да разпознаят сигналите, че зад обещано заплащане може да се крие пране на пари.

Ще отпаднат и отговорностите за юристите по същия закон, които имаха терзания, че от ДАНС изискват да " доносничат " против своите клиенти и стачкуваха. Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова сподели, че се вършат промени и за адвокатските отговорности, които им се вменяват. Адвокатите не са доносници, сподели Негенцова, само че не изясни какви тъкмо ще са измененията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР