Декларация за дължими данъци (образец 4001) се подава от предприятията

...
Декларация за дължими данъци (образец 4001) се подава от предприятията
Коментари Харесай

Вижте до кога се подава декларацията за дължими данъци

Декларация за дължими налози (образец 4001) се подава от предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили на физически лица приходи по извънтрудови правни отношения, наем или приходи от други източници по член 35 от ЗДДФЛ и са удържали предплатен налог върху тези приходи. Дължимите предплатени налози се заявяват в Национална агенция за приходите до края на месеца, идващ тримесечието, през което е изплатен приходът.
Декларация за дължими налози (по член 55, алинея 1 от ЗДДФЛ и по член 201, алинея 1 от ЗКПО) се показва в Национална агенция за приходите и за окончателните налози, удържани върху приходите на задгранични физически лица у нас (например върху хонорари за услуги, неустойки, компенсации, стипендии за образование в България, приходи от лихви и други). Формулярът се подава и за налози при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като да вземем за пример налози върху дивидентите и ликвидационните дялове в интерес на непознати компании и локални юридически лица, които не са търговци, в това число общините.
От Национална агенция за приходите припомнят също, че предприятията и самоосигуряващите се лица-платци на приходи от наем или от ръководство и надзор, които се таксуват с финален налог, начислени и/или изплатени в интерес на лица, локални на друга държава-членка на Европейския съюз, също дават на Национална агенция за приходите информация за тези приходи с декларацията по член 55, алинея 1 от ЗДДФЛ и по член 201, алинея 1 от ЗКПО.
От 2018 година предприятията-платци на приходи подават декларацията за дължими налози (образец 4001) по член 55 от ЗДДФЛ и член 201 от ЗКПО единствено по електронен път. Това важи за тези заявления за дължими налози, за които задължението за подаване поражда след 31 декември 2017 година
За самоосигуряващите се лица-платци на приходи няма смяна в метода на подаване на формуляра, т.е. те могат да го показват в Национална агенция за приходите, както по електронен път, по този начин и на хартия.
Повече информация за попълване на декларациите и за заплащане на дължимите налози клиентите на Национална агенция за приходите могат да получат на телефона за информация 0700 18 700 на цената на един диалог, на интернет страницата на организацията или в офисите на приходната администрация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР