Декларация от името на ПГ на „БСП за БългарияВ последните

...
Декларация от името на ПГ на „БСП за БългарияВ последните
Коментари Харесай

Доц. Йорданов към министър Ананиев: Как ще обезпечите медицинската помощ на гражданите от Северозападна България?

Декларация от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България "
В последните години и месеци сме очевидци на пълзящ митинг в страната от страна на експертите по здравни грижи. Днес стачкуват медицинските сестри от болничното заведение в Троян.
Повод за нашата декларация е изказване на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев през вчерашния ден. За да реши казуса със експертите по здравни грижи, които имат две съществени претенции - увеличение на заплащането и унищожаване на комерсиалния статут на лечебните заведения, той прави срещи в страната, с които се среща със положението на всеки регион на България. Малко учудващо, тъй като той е министър от много време. Вчера срещата касаеше Северозападна България - региона Видин, Монтана, Враца и болничното заведение „ Св. Анна " в София. На тази среща министърът направи едно предложение за „ гениално " решение на казуса със заплащането на медицинските сестри. Той сподели, че лечебните заведения не могат да изпълнят своите отговорности като размер от здравна помощ и не могат да стигнат лимитите, които са им избрани. Ананиев сподели, че тези отделения, които не могат да получат задоволително финансово възнаграждение и надлежно сестрите да си получат заплатите, които желаят, да бъдат закрити. Това касае закриване на болнични отделения в регионални лечебни заведения във Видин, Монтана и Враца. С това си предложение за решение министърът нарушава минимум две неща. На първо място това е конституционното право на всеки български жител да получи своевременна здравна помощ, тъй като в случай че неврологичното поделение във Видин не е с положителни финансови резултати и бъде закрито, пациентите от Брегово, би трябвало да получат здравна помощ в неврологичното поделение в регионалната болница във Враца. Това са над 150 километра, при ясно какво положение на пътищата. На второ място регионалните лечебни заведения в България са гръбнакът на българското опазване на здравето, те са една система и са многопрофилни- не може да закриеш едно поделение, тъй като нарушаваш естествения темп на приемане на здравна помощ и съвещания в другите отделения. В резултат на това изказване на министъра, от през вчерашния ден сме бомбардирани от позвънявания от разтревожени жители, най-вече от районите Видин и Враца.
Ние предлагаме да поканим министъра на опазването на здравето и той да показа пред нас какво има поради с това предложение за решение и по какъв начин то ще обезпечи здравната помощ на българските жители от Северозападна България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР