Декларация от името на ПГ на „БСП за България Уважаеми

...
Декларация от името на ПГ на „БСП за България Уважаеми
Коментари Харесай

Иво Христов: Член на СЕМ арогантно потъпква свободата на словото

Декларация от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България "

Уважаеми сътрудници,
Уважаеми сътрудници от лимитираното посланичество на ГЕРБ през днешния ден,
Драги публицисти,
Миналата седмица, на съвещание на парламентарната комисия по просвета и медии се случи следният случай - член на Съвета за електронните медии е показал неприемливо отношение към почитан член на журналистическата колегия. За това има очевидци от присъстващите на съвещанието на комисията и след това- казусът беше оптимално необятно оповестен от средствата за всеобща информация. ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " е длъжна да вземе отношение по този въпрос.

Съвет за електронни медии, сътрудници, не е инцидентен орган. Той е не просто самостоятелен, доколкото това изобщо е допустимо, той е на първо място стожер за гаранцията за независимостта на журналистическото слово в страната. Това е вписано както в статута на въпросната институция, в Закона за радиото и малкия екран, по този начин и в етичните правила на журналистическата колегия. Те са нарушени жестоко. Нарушени са както законовите регламенти, по този начин и етичните правила от член на Съвет за електронни медии, който с изключение на всичко останало, е и публицист. Длъжни сме да заявим, че това е безусловно недопустимо- нарушава не просто етични и законови правила, нарушава и базовите правила на демокрацията. Ако има нещо, което въпреки всичко сме извоювали за 25 години така наречен „ преход " - това е най-малко свободата на словото. Член на Съвет за електронни медии си разрешава не да пази словото, а да го потъпква, по допустимо най-арогантен метод.

Смятаме, че това не е просто обособен казус, а слага под въпрос работата, стила, атмосферата, при които работи тази институция, в случай че тя допусне такива членове в своята среда. Длъжни сме да заявим, че член на Съвет за електронни медии, който има сходно държание, неговото държание е несъвместимо с мястото му в тази институция. За това към този момент има необятен отзив и то извънредно отрицателен от близки до журналистическата колегия.

Проблемът е и политически, и защото ние сме политически орган- би трябвало да вземем политическо отношение по този въпрос. ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " ясно декларира, че ще поддържа всяка една журналистическа самодейност, която е ориентирана към отбраната на свободата на словото и остро ще се опълчи, със всички парламентарни средства, против опитите да бъде потъпкано.

Искаме да подчертаем, че ще следим случая, тъй като единствено свободата на словото ни остана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР