Декларация от името на ПГ на „БСП за България На

...
Декларация от името на ПГ на „БСП за България На
Коментари Харесай

Георги Йорданов: Трябва да удовлетворим исканията на медицинските сестри


Декларация от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България "

На 12 май се отбелязва Световният ден на медицинските сестри, празнуван публично от 1974 година по самодейността на Международния съвет на медицинските сестри. Датата е определена, тъй като 12 май е рождената дата на една изумителна жена, избавила стотици животи и трансформирала визията за здравната грижа - Флорънс Найтингейл. Тя е национална героиня на Англия и една от стоте най-влиятелни персони на всички времена. Често е казвала: „ Не забравяйте, че сме пристигнали на този свят да се учим и да бъдем потребни на близките ". Тя слага основите на модерното сестринско дело, провежда отряд санитарки и прави същинска гражданска война в обслужването на ранените и болните бойци по време на Кримската война. Благодарение на откритите от нея стандарти за обслужването на ранени и болните от холера и дизентерия бойци, смъртността в лазаретите спада от 42% на 4%. През 1910 година Флорънс Найтингейл предлага клетва, давана от сестрите, сходна на Хипократовата от лекарите.
Медицинските сестри са наши неотменими спътници от раждането до последния ни момент. Неслучайно битува максимата, че сестринските грижи са толкоз значими за пациента, колкото и лекарските, а в някои случаи и повече. Ние им изискуем толкоз доста. Трябва обаче в същото това време да признаем, че ние сме длъжници за тяхната отдаденост, за неуморния им труд и за грижите, които поставят за нас, за нашите деца и за нашите близки.
Вместо през днешния ден 30-хилядната войска на българските медицински сестри да честват професионалния си празник, те са принудени да провеждат акция с внасяне на подписка от 11 806 подписа в поддръжка на настояванията им за декларацията от първи март 2019 година, както и за смяна в категорията труд на медицинските експерти. Уважаеми сътрудници, в случай че желаеме да сме откровени и виновни към медицинските сестри и да им покажем нашето почитание, би трябвало в незабавен порядък да удовлетворим техните професионални претенции, да им осигурим заслужено възнаграждение и подобрим изискванията им на труд. Ние им го изискуем! Защото желаеме те да останат при нас и да са удовлетворени от специалността си, а не да търсят реализация в чужбина.
Още един път, наши ангели в бяло, благодарим ви за вашите грижи и всеотдайния ви труд и цветущ професионален празник!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР