Декларация от името на ПГ на БСП за България“Г-н председател,

...
Декларация от името на ПГ на БСП за България“Г-н председател,
Коментари Харесай

Нинова към „Възраждане“ и ПП-ДБ: Обиждате се като каруцари. Разграничавам БСП от този цирк

Декларация от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “
Г-н ръководител, това е най-високата естрада в страната. Така написа в Конституцията, такъв  е правовият и публичният ред в парламентарна република.  И в случай че Вие като ръководител кажете, че това от дълго време не е най-високата естрада - неприятна работа.
Уважаеми сътрудници народни представители, трети ден ви гледаме цирковете. Първи ден-мълчим, втори ден-мълчим, през днешния ден повече няма да мълчим.
Уважаеми български жители, изрично диференцирам групата на „ Българска социалистическа партия за България ” от това, което се случва в последните дни в българския парламент. Защото знам от вас какво мислите. Депутатите са неприятни, депутатите се грижат единствено за себе си, апелирам ви, от през днешния ден нататък да се знае кои депутати, кои партии и кои парламентарни групи. „ Българска социалистическа партия за България ” не взе участие в този цирк, показахме го с безмълвие, в този момент ще ви го кажа с думи.
Оставям настрани неналичието на обикновена експертиза, че от тази естрада не се прави разлика сред застрахователен и трудов стаж, не всички са грамотни по този въпрос. Можете да питате най-малко.
Но не мога да оставя настрани това, че се карате през днешния ден тук за 1% или 2% разлика в застрахователен или трудов стаж на депутати със заплати над 6 хиляди лв..
Карaте се за това на депутатите да се даде следващата привилегия, без да мислите за това, че 30% от популацията живее под прага на беднотия. 1 милион 579 хиляди души са под прага на беднотия. И без това не сме най-обичаните хора в страната, по какъв начин изглеждате в профил, когато се карате за 1% разлика в осигурителния или трудовия ви стаж и там няколко лв. към заплатата?
За трети път ще кажа - разграничаваме се от това. Имате ли визия какво се случва в страната през днешния ден, в този момент, до момента в който вие се карате и минавате всевъзможни граници с прилагателни, които просто възпитанието ми пречи сега да повторя?
Днес се случва нещо извънредно значимо. Не за нас значимо, а за 6-7 млн. българи - от бебето до пенсионера.  И вие се занимавате от сутринта единствено със себе си и нелепости.
Аз ще кажа от името на Българска социалистическа партия кое е най-важно за нас. Най-важното е бюджетът на страната, който се отнася, дублирам, от новороденото до пенсионера. Оттам ще зависи какво майчинство ще има за втората година, какъв брой ще е минималната заплата на работещите небогати, какъв % ще отиде за просвета и нематериалност, какъв брой в лечебни заведения, какъв брой в учебни заведения, ще се усилят ли пенсиите. Целият народ зависи от това.
Уважаеми български жители, малко информация: народните представители по закон нямаме право да внасяме план за бюджет. Това би трябвало да го направи държавно управление, каквото и да е то - постоянно, служебно, само че изпълнителната власт.
Миналата година държавното управление на президента Радев отхвърли да внася бюджет - безусловно законово нарушаване. Аргументът беше, че няма болшинство в залата и може и да отиваме на избори, може да е предизборна обстановка и всички депутати ще стартират да наддават и ще стане заплашителен популизъм. Това беше аргументът тогава, в този момент сме в същата обстановка - няма болшинство, може и да отиваме на избори и всички отново да се хвърлят  в популизъм. Тоест този мотив отпада.
Но служебният  кабинет през днешния ден, до момента в който се карате и си мерите…, приема бюджет и ще го внесе през днешния ден следобед в Народното събрание. Защо? Каква е смяната? Ами, изхарчиха парите на страната и не могат да продължат след юни месец без бюджет. И в този момент, сега, в Министерски съвет се гласоподава един бюджет, който, най-малко по мои мемоари, за пръв път в парламентарната и бюджетната история не се утвърждава от никого в страната. Авторитетни финансисти и икономисти се изрекоха срещу. Анализатори - срещу. Вчера на тристранката работодатели и синдикати са срещу.
Тук няма нито една партия, която да гласоподава за този бюджет. А ние би трябвало да го одобрим. И всички казахме, че не сме окей с този бюджет и няма да го гласуваме. И все пак, през днешния ден служебният Министерски съвет го утвърждава и го внася. И нали знаете какво ще стане още веднъж – ми, те депутатите са отговорни, ми, те партиите не стават. Ми, то парламентарната република си отива, бе, хора. И вие се карате и се обиждате като каруцари на улицата. Разбирате ли какъв брой е съществено ситуацията в страната?
Гълъб Донев направи изявление против партиите, депутатите и Народното събрание. И вие давате съображение за тези приказки. Защото дума не се обелва за това. И отново за стотен път ще кажа – разправяте се за цялостни нелепости.
Какъв е изходът от тази обстановка?  Ние сме съществени хора. Вие се разправяйте колкото желаете. Нашата група е сериозна група. Партия с опит и изключително в бюджетите. Докато управляваше Бойко Борисов, всяка година сме правили различен бюджет. Знаем по какъв начин, знаем какво, знаем от кое място пари, знаем по какъв начин да се погрижим за хората. Тоест ние имаме опита и експертизата.
И в този момент ще ви кажа какво ви чака. Този бюджет ще влезе в Народното събрание още през днешния ден несъмнено. Имаме три  изхода. Или го одобряваме на първо четене, макар съпротивата си и сред първо и второ търсим метод да го поправяме по този начин, както разбираме политиката. Ние, да вземем за пример, държим на обществената политика заради тези точно 30% под прага на беднотия.
Вторият вид, който слушам от „ Продължаваме промяната ” от през вчерашния ден: че този бюджет ще бъде отритнат на първо четене и ще бъде върнат на служебното държавно управление да направи различен. Кое ви дава гаранция, че няма да влезе същият? Колко време ще го прави различен? Какво ще запише в този различен? Някой знае ли, до момента в който си играете тези игрички на договаряния за финансова рамка и за управническа стратегия? Кого лъжете и на кого губите времето, това новосформирано болшинство? Ами, нали разбирате, че и президентът употребява тази обстановка? Ами, като го върнете този бюджет, той ще каже: „ Ето ги, не могат да се оправят с ръководството на страната. Аз ще си направя какъвто желая бюджет, партиите и депутатите са неприятни и не се грижат за хората. “
Да го знаят българските жители и да го чуят – каква голяма игра и задкулисие тече сега – едните си играят на болшинство и договарят нещо за нов бюджет, Министерски съвет внася техния бюджет, Народното събрание е в патова обстановка. Кой страда от това, сътрудници? Народът. Хората. От бебето до пенсионера. Ето по тази причина споделям – ние от „ Българска социалистическа партия за България ” изрично се разграничаваме от тази обстановка.
Уважаеми бългaри, апелирам, когато говорите за партиите и Народното събрание, да отделяте едните от другите и да съдите за нас освен по думите, а по дейностите ни. От името на „ Българска социалистическа партия за България ” споделям, че ние към този момент внесохме в деловодството законодателните начинания, които касаят живота на хората – от най-малкия до най-големия. Внесени са и чакам най-малко те да се гледат, до момента в който президентът и ръководещото болшинство си мерят престижите, атакуват се едни и други, а в действителност взаимно унищожават държавността.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР