Декларация на ПГ на „БСП за България“ Днес е Световният

...
Декларация на ПГ на „БСП за България“ Днес е Световният
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Чистият въздух, вода и храна са гаранция за здравето на нацията


Декларация на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “

Днес е Световният ден на околната среда. Чистата околна среда е една от гаранциите за здравословен метод на живот. Достъп до чиста вода, въздух и храна е нещо естествено в 21век и в България, която разполага с прелестна природа и доста естествени запаси. Но дано да забележим къде стоим ние през днешния ден, на този ден във връзка с водите. Ние сме там, където безотговорното ръководство на три следващи държавни управления на ГЕРБ натика целия воден бранш в продължение на 10 години.

Години наред страната ни бе длъжна поетапно и в периоди да реформира водния си бранш, като усвои милиарди, отпуснати по оперативна стратегия за задачата. Милиардите се изгубиха, пропиляха се благоприятни условия, а български домове и села, курорти, квартали и семейства не престават да живеят в неприемливи опасности от неприятна и даже рискова за здравето питейна вода. Чаканите 12 милиарда лева, нужни за реформирането на водния бранш се оказаха на вятъра повтаряно число.

Къде са усвоените средства, къде са вложенията в реновиране на водопроводната и канализационна инфраструктура на градове и села? По данни на специалисти, даже и все още вложените средства - европейски и национални, допълнени с запаси на общините могат да решат в най-хубавия случай казуса на към 40-50% от популацията на страната. А останалите? Признанието за безпорядък в ръководството на водния бранш към този момент не топли никого. Всички претръпнаха пред систематичните фирмени загуби поради амортизирана от три десетилетия водопреносна инфраструктура.

Достатъчно е да дадем и образци от в този момент, а и от недалечното минало. В Хасково да вземем за пример от 3 години слагаме въпроса за чистотата на питейната вода. Там живеят 70 000 души, само че не я употребяват поради уран и алфа-активност. Жителите споделят: „ От чешмите тече уран “; „ Повече от допустимото “, допълват специалисти. Пример с Варна единствено отпреди няколко дни – хиляди кубически метри фекални води и 5 млн. евро изтекоха във Варненското езеро. А река Чепеларска, река Юговска – нечисти с цианиди, по публични данни на специалисти. Ярки образци за продължаващото безконтролно отношение към чистотата на реките и водите на България.

Имаме и въпроси, несъмнено. Какво става с държавния ВиК холдинг, който приехте, уважаеми ръководещи, с 1 милиарда лв. капитал? Холдингът съществува на хартия, а капитал въобще няма. За активност на холдинга пък не можем да приказваме.

Какво стана с 500- те млн., отпуснати на държавното дружество за грижа на язовирите? Колко язовири бяха поправяне и къде отидоха парите? Все съответни образци за сбъркана, несъответстваща и безотговорна политика.

Нека да забележим какво е положението във връзка с чистия въздух. България е първа в Европейския съюз по замърсяване на въздуха с фини прахови частици. 15 хиляди българи умират годишно съгласно СЗО от нечистия въздух в България.

Да продължим с отпадъците.

Правителствата на Борисов трансфораха България в сметището на Европа.

Нерегламентирано горене на боклуци беше установено в Бобов дол, в Русе, противозаконни сметища в с. Калипетрово, Силистренско, в Плевен, Ямбол, Враца, 9 броя противозаконни сметища в Асеновград – и по този начин мога да изброявам десетки български общини, градове и села.

Сигурно не остана община, която не е наранена от този въпрос. Какви ограничения са подхванати там? Има ли държавното управление визия какъв брой противозаконни сметища има в България? Колко тона отпадък е импортиран от Европа? Каква е ориста на този отпадък? Каква е ориста на българската земя, въздух и вода, отровени от него.

Ние не желаеме доста – желаеме чиста вода, чист въздух и чиста храна. Очакват се нови средства от Европейския съюз, които се отпускат за възобновяване от последствията от ковид, само че които се отпускат при условия – за възстановяване на виталния стандарт на българския народ, за възстановяване на обществените системи и опазването на здравето, за удължение на живота на българските жители. Това са все значими въпроси, които имат доста ясно отношение към тематиката екология. Има ли държавното управление проект в тази посока – какво да прави и по какъв начин да реагира? Или тези милиарди евро още веднъж ще изтекат в доближените до властта компании без никакъв резултат за българския народ?

След рецесията с ковид, която беше и здравен проблем, въпросът за чистата вода, храна и въздух става главен. Това също е въпрос за здравето на българската нация. Изконно човешко право е в 21 век всеки човек да има достъп до чиста вода, чиста храна и чист въздух. Наша отговорност, най-висша и държавническа, е да подсигуряваме на българите това право.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР