Декларациите за липса на непогасени публични задължения, които гражданите са

...
Декларациите за липса на непогасени публични задължения, които гражданите са
Коментари Харесай

Нотариусите ще имат достъп до информационните системи на НАП

Декларациите за липса на непогасени обществени отговорности, които жителите са длъжни показват при прекачване на недвижими парцели и моторни транспортни средства отпадат. Това оповестиха от Нотариалната камара в известие, в което осведомиха, че разискват с Национална агенция за приходите по какъв начин тъкмо ще стане това.
От 3 май 2024 година влизат в действие промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които отстраняват условието за въпросните заявления.
Проверката за такива отговорности към този момент ще се прави от нотариуса по електронен път или, в стеснен брой случаи, от съдията по регистриране. Според тези промени нотариусите и съдиите по регистриране към този момент ще носят солидарна отговорност за отговорностите, дължими от жителите при неспазване на условията на закона.
Замяната на представянето на архаичните, милиони на брой клетвени заявления на жителите годишно с ефикасна инспекция в действително време за съществуването на непогасени, подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, ще увеличи сензитивно събираемостта на приходите в бюджета, пишат от Нотариалната камара.
Нотариусите ще имат далечен достъп до осведомителните системи на Национална агенция за приходите, по който ще получават информация през приложни програмни интерфейси. Той ще се осъществя взаимно от дирекция “Информационни системи и електронно ръководство ” и IT експертите на Нотариалната камара.
Изградения електронен продан на информация е новаторско решение за електронна административна процедура, която покачва ролята и отговорността на нотариуса при покупко-продажбите с недвижими парцели и моторни транспортни средства, показват още от Камарата.
За задачата Национална агенция за приходите и Нотариалната камара организират образования за стотици нотариуси и съдии по вписвания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР