Декларациите за имотите и за конфликт на интереси на хората,

...
Декларациите за имотите и за конфликт на интереси на хората,
Коментари Харесай

Няма да знаем ако политик или магистрат забогатее внезапно след напускане на властта

Декларациите за парцелите и за спор на ползи на хората, които са заемали висши държавни длъжности, ще бъдат скривани, когато те излязат от властта. Така ще остане загадка, в случай че политик или магистрат ненадейно забогатее след напускането си, оповестява в. Сега.
Това следва от мнение на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) до Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество, която се занимава с декларациите (КПКОНПИ). От КПКОНПИ желаеха мнението поради общия еврорегламент за данните (GDPR), който влезе в действие на 25 май.
В момента на уеб страницата на Сметната палата, която до неотдавна водеше регистъра на имотните заявления, могат да се открият и документи на магистрати, депутати, министри, съдии, прокурори и други, които към този момент не са на обществена служба. Те обаче скоро ще бъдат скрити и данните за почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган да вземем за пример към този момент няма да са налични.
Становището на КЗЛД за свалянето на декларациите от онлайн регистрите е много витиевато написано, само че от КПКОНПИ споделиха пред " Сега ", че става дума за всички заявления на всички хора в трите управляващи. От там обясниха, че когато остарелият обществен указател се интегрира в новия, от него ще бъдат отстранени декларациите на хората, които към този момент не са във властта. Ще се вижда единствено, че някой е подал декларация, само че не и какво е наличието й. От КПКОНПИ подсетиха, че по закон заявления се подават и година след напускането на обществената служба.
Според комисията за персоналните данни на служителите по ниските етажи би трябвало да се разгласяват единствено декларациите за спор на ползи, без имотните. От тази година даже най-дребните чиновници в администрацията са принудени да заявяват парцелите си и да дават отговор на въпроси имат ли яхти и самолети.
Шефът на КЗЛД Венцислав Караджов не бе открит за коментар.
" Да се ползва това за висшите длъжности е изключително нездравословно за публичния интерес ", сподели пред " Сега " юрист Александър Кашъмов, който е отпред на правния екип на " Програма достъп до информация ". Той счита, че би трябвало да бъде открит баланс. " Ако някой е бил преди 20 години във властта и към този момент няма никакви връзки с обществения бранш, той има право да бъде пропуснат. Но би трябвало да бъде спазен и салдото с публичното право на достъп до информация и публичността като публично богатство. В този ред на мисли такива формалистично сложени периоди биха били рисковани ", разяснява той.
Според него не може да се поставя знак за тъждество сред служителите и висшите държавни постове: " Позициите по върховете, изключително политическите, концентрират доста по-голяма власт. При държавните чиновници надвива отбраната на персоналните данни, а при висшите надвива общественият достъп. "
Според него скриването на декларациите след овакантяване на обществената служба е непропорционално къс период и накърнява правото на достъп до социална информация. " Една от главните законни цели на този тип гласност е да се ревизира честността на хората, които заемат обществени длъжности. А някой би могъл да придобие безпричинно благосъстояние след това. Възможно е някой да е работил при заричане за бъдеща полза. И всички такива случаи ние ще ги хвърлим зад борда и ще позволим на хора, които вероятно се облагодетелстват, да се измъкнат от всякаква гласност. Което е безусловно несъответстващо на публичния интерес и правото на достъп до информация. Както и на задължението на страната да реализира предварителна защита на корупцията ", добави Кашъмов.
Трябва да има опция и за архивиране на декларациите, сподели още юристът. Така че да могат да бъдат обновени, в случай че някой още веднъж се върне в обществения бранш.
Правителството гласоподава промените в Закона за отбрана на персоналните данни, свързани с GDPR. Проектът беше огласен още на 30 април, само че по него постъпиха десетки сериозни мнения. От КЗЛД, която стои зад плана, оповестиха, че забележките ще бъдат взети поради. От държавното управление обаче не огласиха текстовете на плана. Те ще станат ясни при внасянето му в Народното събрание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР