Декларациите, които полицията събира от гражданите при преминаването през контролно-пропускателните

...
Декларациите, които полицията събира от гражданите при преминаването през контролно-пропускателните
Коментари Харесай

МВР ще унищожи декларациите след махането на КПП

Декларациите, които полицията събира от жителите при прекосяването през контролно-пропускателните пунктове (КПП) към регионалните центрове, би трябвало да бъдат унищожени след привършване на мярката за ограничение на придвижването. Това изясни пред " Сега " ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Той напомни, че главен принцип в закона е, че събирането на персонални данни би трябвало да става с съответна цел. С премахването на контролно-пропусквателен пункт тази нужда отпада. Това автоматизирано значи, че декларациите на стотици хиляди души би трябвало да бъдат унищожени.

Тези документи съдържат имена, адреси, ЕГН, номера на персонални карти и доста друга сензитивна информация. Въпреки че хората са принудени да ги оставят на полицията по пунктовете при всяко минаване, към момента не е ясно къде се съхраняват декларациите. От пресцентъра на Министерство на вътрешните работи избягаха от конкретика, като заявиха само, че всичко е написано в Закона за персоналните данни. Председателят на КЗЛД пък отговори, че комисията не е осведомена по този въпрос.

Караджов обаче акцентира, че Министерство на вътрешните работи има право да събира персонална информация и казусът с деларациите за прекосяване не се разграничава всъщност от услугата по издаване на паспорти и други документи на вътрешното министерство. Той също означи, че " персоналната цялост не е безспорна, когато става дума за отбрана на публичния интерес и здраве " . Председателят на КЗЛД е безапелационен, че в случай че има тъжби против Министерство на вътрешните работи, ще бъде осъществена инспекция.

Вицеприемиерът Томислав Дончев от своя страна успокои, че няма метод персоналните данни да изтекат от декларациите, които се събират от Министерство на вътрешните работи. " Вътрешното министерство е оператор на персонални данни и по този начин или другояче работи с такава информация ", съобщи той в изявление за предаването " Господари на ефира ".

Преди седмица КЗЛД разгласи, че събирането на персонални данни на гражданите при прекосяване през контролно-пропусквателен пункт не опонира на законодателството. " Гражданите следва да са спокойни, че опцията за ограничение на техните права, в това число и правото на отбрана на персоналните им данни, не води до тяхното нарушение ", написа в мнението на КЗЛД. Оттам въпреки всичко акцентират, че вътрешното министерство би трябвало да подсигурява сигурността на обработването на персоналните данни , съдържащи се в декларациите, посредством използването на подобаващи механически и организационни ограничения.

Въпросната декларацията за прекосяване през пунктовете бе въведена на 21 март, а от този момент условията в нея се трансформираха няколко пъти. Първо тя се попълняше собственоръчно и единствено се показваше на контролно-пропусквателен пункт. После стартира да се изисква легализация от шеф. След това Министерство на вътрешните работи   промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и стартира да се изисква служебна записка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. Сега екземпляр на попълнената декларация се събира от служителите на пункта.

Преди дни министърът на опазването на здравето издаде нарочна заповед, с която бе оповестено, че се облекчава влизането и излизането от регионалните центрове.  Причина за пътуването вече може да е и необходимост от полагане на грижи за родственици или близки,  когато обитаемото място, в което живеят, е друго от непрекъснатия или сегашен адрес на пътуващия, както и нужда от снабдяване със артикули от първа нужда. Последното важи, когато на съответното място няма търговски обекти и аптеки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР