Декември е, а това означава, че коледните празници чукат на

...
Декември е, а това означава, че коледните празници чукат на
Коментари Харесай

Коледа с Гала: за голямата сбъдната мечта, детските спомени и смисъла на празника

Декември е, а това значи, че коледните празници чукат на вратата. Време е за първи снежинки, домакински уют, споделеност, добрини, мирис на домашно приготвена храна и доста, доста щастливи фамилни моменти.

В чест на най-светлия християнски празник, няколко известни дами ни канят да надникнем в тяхната фамилна Коледа. Разказват ни за най-милите си празнични мемоари, дават ни обичаните си коледни предписания и ни споделят какво е смисъла на Коледа за тях.

Днес ви срещаме с Гала - слънчевата водеща на " На кафе ", която ни се усмихва всеки работен ден от ефира на NOVA. В особено празнично изявление за Edna.bg, Гала ни споделя за най-милите си детски мемоари, свързани с Коледа, за сбъднатите фантазии през изминаващата година, както и за това какъв смисъл носят празничните дни за нея.

***

Кой е най-милият и безценен коледен спомен, който пазиш?

Много обичам това време от годината, тъй като се събираме с най-скъпите ми хора. Аз съм родена във времето, в което Коледа не се празнуваше, отбелязвахме Бъдни вечер. Така че множеството ми благи мемоари са от Бъдни вечер. Това ми беше доста, доста обичано време. Събирахме се в дядовата къща дружно с всичките ми братовчеди и лели, ухаеше на коледни сладкиши, на канела и ванилия. Винаги храната се сервираше в най-красивите сервизи, трапезата беше приказна, а за нас, децата, това беше време на цялостно равнодушие. Ние сме доста огромна фамилия от страна на майка ми, с доста братовчеди. Никой не искаше нищо от нас, играехме по през целия ден на открито на студа и снега, прибирахме се премръзнали и сядахме край красивата софра дружно с всичките ни близки. Всички тези благи мемоари топлят сърцето ми до ден сегашен.

Кой е най-специалният подарък, който си получавала за Коледа?

Спомням си един доста специфичен подарък от детството, който бе оставен под елхата. Беше една касичка, в която бях влюбена. Червена касичка, наподобяваща на сейф, отваряше се с набиране на числа. Бях доста впечатлена и доста си я обичах. Събирах в нея не монети, а детски съкровища, всякакви дребни, само че скъпи за мен неща, които желаех да си запазя. Само аз знаех кода. Истината е, че тя можеше да се отвори с взор, само че за мен беше доста особено, че единствено аз знаех тези 3 числа, с които се отваряше.
                             

Кой е обичаният ти коледен филм?

Нямам съответен обичан коледен филм, само че на драго сърце си пущам тези сантиментални филми, които въртят всяка година. В това време на годината съм настроена сантиментално и сантиментално, като множеството хора, и с наслада виждам сходни неща.                                                                               

Коя е обичаната ти коледна ария?

Обичам коледните песни, даже и тези, които се въртят толкоз доста, че звучат в главата ти, в случай че се събудиш през нощта. Любим реализатор ми е Nat King Cole.

Коя е коледната традиция, която постоянно спазвате вкъщи?

Винаги съблюдаваме броя за блюдата на трапезата за Бъдни вечер. Всяка година с щерка ми се борим кой ще постави повече неща на масата. И най-после от 9 или 11, ястията стават 19, 21, какво ли няма на трапезата. Но няма срещу, аз обичам постна храна и на драго сърце си похапвам.
                             

Без какво не може една Коледа?

Коледа не може без паниката, без усмивките. Огън във всичко е Коледа. Във взаимоотношенията, в любовта, пламък в камината, в кавгите даже „ Ти за какво сготви това “, „ Защо не купи това “. Целият този жар и огън, които има във всичко, което се случва към тези празници, си го обичам и мисля, че без него не може. Не си представям празници, в които е безшумно, в които никой не приказва. Макар да споделяме „ тиха нощ, свята нощ “, ситуацията в празничния ден би трябвало да е шумна и огнена. За мен такава би трябвало да бъде Коледа.

Сподели ни твоя обичана коледна рецепта

Пълнените чушки с фасул са огромен специалитет в нашето семейство. Те са по специфична рецепта от врачанския край, родното място на баба ми и дядо ми. Всички вършат пълнени чушки за Бъдни вечер, само че тази рецепта е в действителност специфична и доста вкусна! За Коледа имаме традиция да вършим капама. Тя не е нито от врачанския, нито от плевенския край, където аз съм отрасла. Приготвяме типична банска капама в огромен глинен гювеч, пече се цяла нощ и всички чакаме с неспокойствие този коледен обяд.

 церемония NOVA

Какво искаш да ти донесе тази година Дядо Коледа?

Пожелавам си успокоение и да нямам паники. А в случай че съм спокойна и нямам паники, това значи, че околните ми са здрави и с тях всичко е наред. Пожелавам си точно това – всички хора, които обичам, да бъдат живи и здрави. В веществен проект тази година ми се случи нещо доста хубаво – една къща, за която си мечтаех от дълго време, към този момент е реалност, остава доста малко, с цел да се довърши. Така че си поисквам доста хубави мигове там, дружно със скъпите на сърцето ми хора.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР