Декември беше рекорден месец в това отношение - руснаците изстреляха

...
Декември беше рекорден месец в това отношение - руснаците изстреляха
Коментари Харесай

Докога Украйна ще може да се отбранява срещу масираните руски въздушни атаки?

Декември беше рекорден месец в това отношение - руснаците изстреляха общо към 700 безпилотни летателни апарата. Целите бяха освен столицата Киев, само че и огромни градове като Харков, Днепър, Одеса, Херсон и Лвов.

В края на годината Украйна нападна Руския черноморски флот в анексирания Крим и порази десантен транспортен съд. Цели в съветския град Белгород, покрай украинската граница, също бяха атакувани няколко пъти, като по съветски данни са починали над двайсет души.

Дали съветските набези бяха отговор не е ясно. Ясно е обаче, че Русия превъзхожда Украйна, когато става въпрос за въздушни удари, тъй като разполага с повече оръжия. През първите дни на януари последваха нови съветски набези по цели в Украйна.

Противоракетната отбрана - от огромни западни системи до мобилни екипи

Броят на украинските жертви можеше да е доста по-голям, само че противовъздушната защита съумя да смъкна множеството от ракетите и дроновете на руснаците. По украински данни са били прихванати даже най-модерните съветски хиперзвукови ракети от вида " Кинжал ".

Украйна би трябвало да пази войските си на фронта, който е дълъг над 1000 километра, както и военни и цивилен обекти надълбоко във вътрешността в страната и по тази причина работи спестовно: скъпите западни системи за противовъздушна защита (ПВО) се употребяват единствено против съветски ракети навътре в страната. За отбрана от евтините ирански дронове от вида " Шахед 136 " се разчита на зенитните танкове " Гепард ", доставени от Германия.

Важна роля играят също и така наречените мобилни групи: те съставляват дребни бойни единици, придвижващи се с пикапи, оборудвани с леки, портативни системи за противовъздушна защита или с картечници.

" Ако " Шахед " прелети около нас, мобилната група има 10 секунди, с цел да го открие и порази с ракета земя-въздух с дребен обхват, изстрелвана от рамо ", споделя за Дъждовни води Юрий Ихнат, представител на украинските военновъздушни сили.

Както и при другите оръжия, Украйна разполага със комбинация от руски и западни системи за противовъздушна защита. Западните сътрудници изпращат както остарели, по този начин и съвременни и мощни системи, в това число американските " Пейтриът " и немските IRIS-T. По публична информация Киев разполага с по три батареи от тях, като следва да бъдат доставени още.

Украйна е напълно подвластна от Запада

Украйна съумява да се отбраната от въздушните офанзиви с помощта на западната помощ. Но с цел да действат тези Противовъздушна отбрана системи, те се нуждаят от ракети, които не доближават. Дори руските муниции се набират на Запад, да вземем за пример в България и Словакия, споделя представителят на Военновъздушни сили Ихнат: " Не произвеждаме никакви муниции за Противовъздушна отбрана. Необходими са огромни количества за събаряне на ракети и безпилотни летателни апарати ".

Друг проблем е, че актуалните западни ракети, като да вземем за пример тези за системите " Пейтриът ", са скъпи и комплицирани, а производството им лишава доста време. Освен това сега Съединени американски щати съвсем не доставят нищо ново, защото републиканците в Конгреса блокират спомагателен пакет от помощи в размер на милиарди. Украинските въоръжени сили се пробват да запълнят недостига със лични разработки, само че това също лишава време.

Не е ясно с какъв брой ракети за противовъздушна защита към момента разполага Украйна. Последните въздушни набези приказват за това, че има дефицит, изяснява украинският боен специалист Олександър Мусиенко в изявление за Дъждовни води.

При мобилните групи нещата наподобяват малко по-добре - те разполагат с задоволително муниции, с цел да " устоят на идващите яростни офанзиви ", съобщи в сряда украинският военачалник Серхий Наев пред организация " Франс Прес ". В средносрочен и дълготраен проект обаче и за тях ще са нужни нови доставки.

Експерт: Предстоят още огромни офанзиви

В момента Украйна съумява да обезврежда към 85% от съветските ракети и дронове, съобщи неотдавна командирът на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук. Успеваемостта зависи от типа на офанзивата - тя е по-висока при самостоятелни офанзиви и по-ниска - към 70% - при масирани офанзиви, споделя за Дъждовни води военният специалист Густав Гресел от Европейския съвет за външни връзки.

През лятото и есента на 2023 година изгледаше, като че ли Москва си беше сложила задача да пести, изключително от по-скъпите ракети, и да ги употребява по-рядко. Според оценки на украинските разследващи служби Русия може да създава общо към 100 ракети от разнообразни видове на месец, само че индустриалните ѝ потенциали евентуално ще се усилват. Производството на съветски дронове също се уголемява.

Нищо не подсказва, че въздушните удари по Украйна ще намалеят. Експертът Мусиенко счита, че предстоят до три нови съветски огромни набези като тези от края на декември.

 

Материалът е оповестен в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР