Декември 2019 г. стартира със студ, който бе дори по-мощен

...
Декември 2019 г. стартира със студ, който бе дори по-мощен
Коментари Харесай

Meteo Balkans бие тревога: Сибирски студ сковава България до часове

Декември 2019 година започва със мраз, който бе даже по-мощен от миналогодишния, само че по-нетраен. Щом тази година съумя да запише мразовит ден, въпреки и единствено един, над топлото Санданското поле още първоначално, Софийското поле също е 2 ледени дни към този момент, които са с по-ниски температури, в сравнение с през 2018 година Тенденцията е да успее да запише още най-малко 2, преди финала на 2019 година Това оповестява Meteo Balkans в своята прогноза за зима 2019/2020.

През идващите 48 часа към страната от североизток ще се спуска доста студена въздушна маса, която е обвързвана със спускането на полярен циклон към Източна Европа. Леденото навлизане в действителност към този момент стартира, само че в идващите часове следва неговият разцвет.

Температурите у нас ще се намаляват, а дружно с понижението и вятъра от североизток ще се усилва и ще се усеща като мразовит с навлизането на доста мраз във височина и приземя.

На места се чака поривите му да доближават до 50 – 60 км /час, като по-силни ще са на североизток.

По-значителни снеговалежи над Средна Стара планина и над Средния Предбалкан
Още тази нощ, чакаме превалявания от сняг над СИ България, над 200 метра надморска височина даже ще се образува снежна завивка.

Очакваната снежна завивка за Шумен и Добрич е към 5 см, а над Шуменското и Добруджанското плато може да опита да доближи и даже да надмине 10 см.

В по-ниските региони се чака преваляванията да са от дъжд, а над 200 – 400 метра надморска ще са от сняг.

По-значителни ще са преваляванията от сняг над Централния Предбалкан и Централна Стара планина, за тези региони издадохме код за обилни превалявания от сняг, като упованията са да се натрупа и снежна завивка, която ще е сред 10-30 см. Колкото по-високо, толкоз повече сняг ще успее да натрупа.

Над 1000 метра се чака новата снежна завивка да надвиши 20 см.

С напредването на деня снеговалежите ще обгръщат и северозапада, с понижението на температурите и при р. Дунав има огромна възможност студеният дъжд да минава в сняг.

Дъжд се обрисува да вали по Черноморието, там ще държи над нулата, студът във височина няма да е задоволително, че да смъкна температурите до толкоз, че да завали сняг, както и над Горнотракийската равнина.

Но въпреки всичко има възможност със спускането на нощта и в Тракия и в Бургаската равнина студеният дъжд да успее да обърне на сняг. Всъщност вятърът ще пречи да охлади добре приземя, с цел да може температурите да станат оптимални за снеговалеж над по-голямата част от страната. Не са изключени обаче и изненади. Обикновено при такива ситуации обръща на сняг доста по-рано от предстоящото и натрупа повече, в сравнение с пресмятат моделите.

Леденото навлизане с разцвет в навечерието на Новогодишаната нощ
Апогей на леденото навлизане се обрисува да бъде доближат в ранните часове на понеделник, когато ще падне за малко до -10 във височина, а минимуми приземя ще бъдат регистрирани най-вероятно в навечерието на Новогодишната нощ, на 31 декември, когато може и да има локално до -10.

Ще се тестват най-вероятно достигнатите при започване на декември -9 в подножието на Чепън планина, при Драгоманското поле, а в Пловдивското поле -6. Много надалеч сме още от достигнатите при започване на календарна зима 2018/2019, студът не е задоволителен, всеобщи -15, в този момент най-вече до -10 да бъдат регистрирани.

Последните обновления понижиха малко студа, с към градус по-топло от предстоящото се обрисува, а и непрекъснато ще си духа умерено и с незадоволително мраз, без намаляване напразно, непрекъснато ще държи до сдържан, даже към този момент Новогодишната нощ може е да е всеобщо над нулата или по-скоро в утрото на първи януари.

Природата като че ли чу воплите ни, че въздухът е доста нечист през зимата и по тази причина ни праща нескончаем интервал на от умерени до мощни ветрове, които се обрисува да не престават до Йордановден.

Силно ледено навлизане, само че малко, стопля за малко на 31 декември, снежният циклон мираж
Притокът на мраз от Арктика ще продължи и след Нова година, два нови ледени импулса се чакат, най-малко съгласно актуалните сюжети на моделите, първият ще започва броени часове след началото на 2020 година и ще доближи разцвет точно на Св. Силвестър, вторият ден на януари, когато още веднъж на север от Балкана ще падне до -10 на 1500 метра или най-малко ще опита.

След това с наближаването на уикенда ще стартира леко стопляне, с цел да ни удари нова ледена вълна тъкмо за Йордановден. Изгледи за образуване на стабилен снежен циклон към този момент няма, все ще си духа леден и даже мразовит вятър, ще държи температурите ниски, типично зимни, само че ще чисти инверсиите и няма да има съществено изстиване, с изключение на локално.

Разположението на антициклона над Западна Европа няма да сътвори условия да пристигна мраз от сърцето от Арктика – Баренцово и Карско море, и по тази причина ще е студено, само че за всеобщи ледени дни възможностите към този момент са дребни.

Леденото навлизане в навечерието на Йордановден към този момент се поддържа и от двата средносрочни модела, по този начин има положителни шансове най-малко за Богоявление да е студено, и да повали малко сняг.

Засега обаче наподобява незадоволително мощно и няма да успее да навлезе пълноценно в Тиренско море, защото студът няма да се оправи с Апенините и надлежно циклон ще се образува прекомерно южно, че да е снежен и ще си вали най-вероятно над Пелопонос, ще заснежава планината Хелмос и разположеният на нея ски курорт.

Нови снеговалежи към 10 януари, натрупа снежна завивка в планините
Във втория уикенд на януари 2020 година има възможност, най-малко все още през страната да премине циклон, който да донесе снеговалежи на запад, а на изток значителни превалявания от дъжд. Но към този момент сюжетите са чисто хипопетични, с навлизане от северозапад, още веднъж студът няма да е доста, и снеговалежите ще са основно над планините, и може да побелеят Лудогорското и Добруджанското плато, за малко.

Първата десетдневка на януари се обрисува студена и по-скоро ветровита, само че не и мразовита, ще поддържа оптималните като за началото на Голям Сечко температури, напълно леко над нулата.

По-топло ще е може би единствено на Нова година, тъкмо при разминаването на студените талази и късото стопляне, тогава оптималните ще опитат да доближат до 7-8 градуса, само че с вятъра ще се усещат много по-ниски.

Вятърът може би ще спре за малко в края на първата работна седмица на 2020 година, в петък. Тогава съвсем ще стихне, преди още веднъж да усили в събота вечер, само че към този момент по-скоро не се обрисува да прави мощни пориви, най-вече до умерени.

В събота, първата на 2020 година се обрисува да е най-вече слънчево, относително меко и безшумно, за толкоз малко безветрие инверсии няма да съумеят да се образуват, от горната страна ще господства мраз и надлежно няма да позволява извънредно високи градуси, само че слънцето ще съумява да постопли в границите на късия ден и лимитираните си благоприятни условия.

В неделя, в навечерието на Богоявление, с новото навлизане и втурване на мраз от североизток ще се повтори днешният сюжет, сняг на север от Балкана, малко, увеличаване напразно и малко може да опита на юг през нощта.

Средносрочните модели за момента не дават индикации за основни ледени нахлувания, които да бележат разгара на зима 2019/2020 година, по-скоро ще е заряд, поддържане на студеното статукво, открило се със студените ветрове на Коледа.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР