Дежурствата на МКС ще трябва да се пренаредят след оттеглянето

...
Коментари Харесай

Русия се оттегля от МКС след 2024 г. Какво следва?


Дежурствата на МКС ще би трябвало да се пренаредят след отдръпването на Русия през 2024 година (снимка: CC0 Public Domain)

Новоназначеният началник на Роскосмос Юрий Борисов разгласи на среща с президента Владимир Путин, че Русия публично ще се отдръпна от Международната галактическа станция (МКС) след 2024 година Това обаче слага бъдещето на галактическата лаборатория в заплаха, реагира международната научна общественост.

Руско-украинският спор продължава към този момент шести месец и връзките сред Русия и Запада доближиха редица крайности. До този миг те не засягаха работата на научните екипи, свързани с галактическите разработки – и Роскосмос, и НАСА, и ЕКА даваха ясни знаци, че научните проучвания не трябва и няма да бъдат повлиявани от геополитическите събития.

В последна сметка политическата обстановка не беше посочена като претекст за решението, само че основанието е обвързвано с наложените от Запада наказания по отношение на Русия. Причината е в разноските и сигурността на съветските членове на екипажите, поддържащи станцията в положително положение до плануваното ѝ извеждане от употреба през 2030 година
още по темата
Борисов увери, представен от ТАСС, че Русия ще извърши всичките си отговорности, само че няма да продължи уговорката си към МКС след 2024 година, потвърждавайки позиция, декларирана от някогашния началник на Роскосмос Дмитрий Рогозин през април. Част от съветските екипажи, които ще пътуват до МКС, ще летят на борда на SpaceX Crew Dragon.

Глобалната научна общественост е мощно разтревожена от решението на Русия. Страната има проекти да създаде своя лична съветска орбитална сервизна станция (ROSS), само че какво ще се случи с съветските модули, скачени с МКС, към момента е неразбираемо. Те могат да бъдат оставени и деактивирани, контролът им може да бъде трансфериран на другите сътрудници на МКС или могат да бъдат отделени за новата съветска станция или пък изгорени в земната атмосфера.

Друг проблем е оцеляването на самата МКС. В момента галактическата лаборатория разчита на съветските товарни кораби „ Прогрес “, които обезпечават периодически тласъци, с цел да я издигат на по-голяма надморска височина, тъй че да не се позволява снишаването и разпадането ѝ.

Без сходна интервенция станцията ще зависи от товарните кораби „ Cygnus “ на Northrop Grumman и сходни галактически кораби, които да обезпечават нужните орбитални корекции. Но тяхната дарба да вършат сходни намеси е към момента в пробна фаза.

Оттеглянето на Русия също по този начин ще провокира промени в ротацията на екипажите, поддържането на заетостта на станцията, грижите по нейната поддръжка и научните планове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР