Дежурният джипи или практика на общопрактикуващи лекари, които ще поемат

...
Дежурният джипи или практика на общопрактикуващи лекари, които ще поемат
Коментари Харесай

Минаваме на австралийски модел: Дежурното джипи в радиус от 40 км

Дежурният джипи или процедура на общопрактикуващи лекари, които ще поемат работата на персоналния ни лекар през нощта и в почивните дни, към този момент може да бъде и в радиус от 40, а не както до в този момент до 35 километра. Това планува план за изменение на Наредбата за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който към този момент е оповестен на уеб страницата на Министерството на здравеопазването за публично разискване. То ще продължи до 25 декември.

Общопрактикуващите лекари няма да са задължени, както до в този момент, да издават служебна записка за осъществените наложителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца. Такива документи се изискват за записване на детска ясла и градина, както и за учебно заведение, а също и за разпределяне на обществените помощи за деца. Занапред, с цел да ги получат, родителите ще би трябвало да заплащат на доктора. Платени стават и медицинските удостоверения за бракосъчетание. Без тях службите по цивилен ритуали не записват часове за сватби. В бъдеще и те ще се заплащат. В проектонаредбата не се загатва каква ще бъде цената на въпросните удостоверения.

" Документите се издават с оглед прилагане на други права от лицата, а не с оглед осъществяване на здравна активност във връзка с тях, заради което същите по прилика на здравното удостоверение за постъпване на работа не са част от пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК “, се споделя в претекстовете към плана за изменение.

Включва се опция в границите на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на касата, да се ползват в лечебните заведения медикаменти при животозастрашаващи кръвоизливи и при незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии. Така се назовават кръвоизливите вследствие на недостатък, който пречи на съсирване на кръвта.

Колпоскопиите без биопсия и абразио на цервикалния канал ще продължат да се извършват в доболничната профилирана помощ, а не в лечебни заведения, каквато смяна имаше в наредбата пред предходната година.

Създава се и нова амбулаторна процедура " Генетично профилиране на онкологични болести “. С нея в пакета от действия, обезпечени от бюджета на НЗОК се включват характерни генетични проучвания за лица с колоректален карцином, карцином на млечната жлеза, меланом и недребноклетъчен карцином на бял дроб.

По този метод се дава опция за пациентите с посочените онкозаболявания в границите на пакета от действия на НЗОК да се извършат високоспециализираните проучвания, които да разрешат на лекуващите екипи за вземат медицински обосновано решение за последващата терапия. Предлага се още интервенциите с робота " Да Винчи " по линия на касата да се правят единствено при онкологични болести на гениталиите, само че не и на гърдите, каквито благоприятни условия имаше до в този момент.

Проектът за изменение на наредбата е съгласуван със Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година, се споделя в претекстовете на здравния министър Кирил Ананиев, който предлага измененията.

С план за изменение на друга разпоредба, тази за въвеждане на Международната статистическа подредба на заболяванията и проблемите, свързани със здравето ще се основават нови кодове на болесттите и ще се приспособяват софтуерните артикули на здравната ни система.

Промените би трябвало да влязат в действие от 2020 година, като първа стъпка към заменянето на клиничните пътеки с диагностично свързани групи. Така се назовава система за отчитане и възнаграждение освен на едно, главно заболяване, както е при пътеките, а и на съпътстващите заболявания, които би трябвало да бъдат лекувани при банкет на пациент в болница. Към момента, с цел да не е лечебното заведение на загуба, се постанова болният да бъде фиктивно изписват и одобряват в границите на един престой по няколко клинични пътеки, с цел да бъде лекуван сложно, а освен от главното заболяване, за което е признат в началото.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР