Дегустация на домашни и традиционни храни от селата в Пловдивско,

...
Дегустация на домашни и традиционни храни от селата в Пловдивско,
Коментари Харесай

Цалапишки бабек и сладко от мента на Slow Food Пловдив фест

Дегустация на домашни и обичайни храни от селата в Пловдивско, срещи с гастрономи и кулинарни специалисти от Италия, Албания и България, фермерски пазар и отворена полемика. Всичко това е част от програмата на Slow Food Пловдив фест, който ще се организира на 16 февруари в Града под тепетата, оповестиха уредниците.

Програмата стартира в залата за срещи „ Central Events “ на ул. „ Княз Александър I-ви “ 32 с одобрение от Областна администрация - Пловдив. Експерти от „ Slow Food International “ ще показват „ Earth Markets “ – модела за фермерски пазари на „ Slow Food “ или по какъв начин организацията поддържа локалното кулинарно завещание. Акцент в програмата е представянето на „ Slow Food “ – Албания.
„ От постепенно хранене към муден туризъм " е тематиката на презентацията на Велизар Петров, изпълнителен шеф на Агенцията за районно развиване с бизнес център за дребни и междинни предприятия. Организацията е защитила план, фокусиран към колоездене, археология и просвета и кулинарен туризъм в границите на Пловдив.
В 11 часа участниците във феста могат да се включат в отворена полемика за връзката сред локалното кулинарно завещание, селото, пловдивчани и гостите на града. „ Какво влагаме в понятието „ домашна храна “ и по какъв начин да подобрим предлагането на локални храни в заведенията за хранене са измежду въпросите, на които ще се опитаме да отговорим по време на полемиката “, сподели Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив.
По-късно денем в дегустацията със свои обичайни специалитети ще се включат кулинарните майстори от околните до Пловдив села. Със сладко от праскови, нектари и ароматни плодови десерти ще се включат домакините от с. Храбрино. В дегустацията ще бъдат показани деликатесите Цалапишки бабек, Старожелезарски дъртак, обичайно пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкуснотии от Раковски. Ще се включат и кулинари от Марково, Хисаря и Садово, добави Гергана Кабаиванова. Дискусията е отворена за всеки, който има предпочитание да се включи.
Фермерският пазар и дегустацията на локалните обичайни храни са планувани да продължат от 12 до 19 часа.
Slow Food Пловдив Фест се провежда от Фондация „ LocalFood.bg “ в партньорство със „ Slow Food “ в България, „ Slow Food International “, Областна администрация - Пловдив, Агенцията за районно развиване с бизнес център за дребни и междинни предприятия, регион „ Централен “ и регион „ Тракия “. Събитието е част от формалната стратегия на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР