Дефицитът за следващата година е един от най-големите за последните

...
Дефицитът за следващата година е един от най-големите за последните
Коментари Харесай

Делян Добрев: В следващите 3 години дългът ще нарасне с 20 млрд. лева и ще стане 50 млрд.


" Дефицитът за идната година е един от най-големите за последните 12 години – парите в страната не стигат за идната година и то не стигат доста милиарди ". Така разяснява по bTV прокетобюджета на четворната коалиция Делян Добрев от ГЕРБ.

" Миналата година ръководещите от Политическа партия твърдяха, че България е богата страна и спрат ли се кражбите ще има пари за всички. В бюджета виждаме, че това не е правилно или в този момент повече се краде, този бюджет демонстрира, че парите в страната не стигат. Личи си и по средносрочната фискална рамка за страната, че парите няма да стигнат за идващите 3-4 години ", добави той.

 Бюджетното салдо 2009-2022 година Бюджетното салдо 2009-2022 година Източник: bTV
Според него в идващите 3 години дългът ще нарасне с 20 милиарда лв. и ще стане 50 милиарда лв.. " Тази публична таблица е от Министерски съвет - тя демонстрира, че дългът за идващите три години ще нарастне с 20 милиарда лева, и ще стане 50 милиарда лв.. Държавата задлъжнява със страшни темпове. 7,3 милиарда заложен дълг имаме за тази година. Това, че ще се взимат огромни заеми и ще се харчат големи средства, тъй като разноските нарастват неизвестно за какво, само че нарастват с големи темпове, това голямо харчене от страна на страната - налива масло в огъня, това усилва инфлацията, това не я понижава ", сподели още Добрев.

 Консолидиран дълг на бранш Консолидиран дълг на бранш " Държавно ръководство " Източник: bTV
Той разяснява и че 4,1% недостиг за новата година е прекалено много, тъй като по маастрихтските критерии е до 3%. " Ако желаеме да влезем в еврозоната, с този недостиг няма да стане, тъй като е несъразмерен и казусът не е единствено в него. 9 и 10% са упованията за инфлацията за март и февруари и този аршин не ни разрешава да влезем в еврозоната. Безразборно харчене виждаме в бюджета и това усилва инфлацията ", сподели още Добрев.

" Вместо да симулираме инфлацията ние трябваше да я ограничим. Тази инфлация взима пари от хората и бизнеса и ги налива в държавното управление и отново не им стигат парите. Политиката трябваше да бъде в посока да се овладява инфлацията, а не да се усилват харчовете. Това, което можем да забележим в бюджета е, че през идващите три години да теглим заеми и с тях да плащаме по-високи пенсии ", разяснява националният представител от ГЕРБ-СДС.

" През идващите три години, в случай че се поддържа тази рамка ще покаже, че ние сме теглили пари за пенсии и обществени и хората няма да са по богати, инфлацията ще ги изяде. Тази година очевидно на всеки три месеца ще вършим бюджети. Този бюджет нарушава фиксалната непоклатимост. От 2016 година до 2019 година страната е повече събирала от колкото е харчила ", добави Делян Добрев.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР