Дефицитът на енергетиката ни надхвърли 5 млрд. лв., като най-голям

...
Дефицитът на енергетиката ни надхвърли 5 млрд. лв., като най-голям
Коментари Харесай

Енергетиката на червено с над 5 млрд. лева

Дефицитът на енергетиката ни надвиши 5 милиарда лева, като максимален дял от отговорностите се пада на Националната електрическа компания (НЕК), оповестила неотдавна, че е на загуба с 4 милиарда лева Около 800 млн. лева е дългът на друго държавно сдружение - Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". В челната тройка влиза и общинската " Топлофикация София " с над 500 млн. лева, твърди специалистът от Българския енергиен конгрес Антон Иванов.

Той предвижда, че с част от този дълг ще бъде претрупан бюджетът и по този начин той ще бъде заплатен от данъкоплатците. По думите му фактори за струпване на недостига са изкупуването на субсидирани цени на зелената сила, а също (в последните две години) и повишаването на квотите за парникови излъчвания. И не на последно място и политически решения за неосъществени планове като АЕЦ " Белене ".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отхвърли да посочи какъв е дефицитът и добави, че за НЕК той е бил редуциран до минимално вероятното равнище. Според нея би трябвало да се либерализира пазарът на ток, като преди този момент са нужни ограничения за тарифния недостиг, който би трябвало да бъде открит от КЕВР и по-късно да се нотифицира пред Еврокомисията. Относно държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", която може да банкрутира, в случай че не бъде подкрепена от бюджета с 200 млн. лева, министърът напомни, че задълженията на централата към БЕХ са насъбрани поради закупуването на квоти за парникови излъчвания. По време на Осмата районна енергийна конференция " Дневният ред на енергийното развиване на района - цели, технологии, пазари " ръководителят на отрасловата комисия в българския парламент Валентин Николов сподели, че в устрема да се подкрепят някои от централите на процедура спонсорираме част от тока, който изнасяме.

Една от тематиките на конференцията бе последователното прекъсване на въглищните централи в границите на Европейски Съюз. Генералният секретар на Европейската асоциация за въглища и лигнити " Еврокол " Брайън Рикетс сподели, че в Европейски Съюз годишно се употребяват 500 млн. т въглища, а общото количество в целия свят е 7 милиарда тона. Производството на електрическа енергия от лигнитни въглища в България от 43% е съвсем 2 пъти повече от междинното за Европейски Съюз. " Не бива да забравяме обаче, че единствено ВЕИ няма да могат да заместят тези централи ", уточни той. Според него неправилна е концепцията за бързо отричане от въглищните централи в Европа. За това би трябвало да се влагат средства за развиване на нови технологии. " В Япония към този момент има план за чист рандеман на газ от въглища ", сподели Рикетс. Над 1 милиарда лева са вложени през последните 12 години от държавната " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " в сероочистващи устройства, съобщи министърът на енергетиката. Спасяването и устойчивостта на огромните горивни съоръжения за България е извънредно значимо, акцентира Теменужка Петкова. Тя посочи, че страната ни ще следва прехода към декарбонизирана стопанска система, само че счита, че този преход би трябвало да бъде равномерен и да бъде съгласуван със спецификите на всяка страна.

Затова през идващите години България ще продължи да разчита на централите, които създават електрическа сила от въглища. Една от главните аргументи за това е, че България има локален запас от лигнитни въглища, което е гаранция за енергийна сигурност и диверсификация. Ние имаме подобен запас за идващите 60 години, уточни Петкова. Поели сме ангажимент към " Марици " -те, тъй като парите, които се заплащат за излъчванията, са големи, съобщи в Стара Загора министър председателят Бойко Борисов през уикенда. По думите му в идващите години по тематиката за сила от въглища би трябвало да се приказва без политическа багра. Борисов акцентира, че във връзка с въглищните централи България не би трябвало да се съпоставя със своите прилежащи страни, тъй като част от тях не са в Европейски Съюз. Поканата в " Официален вестник на Европейския съюз " за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител за създаване на АЕЦ " Белене " се чака да бъде оповестена до края на май или в първите дни на юни, разгласи Теменужка Петкова. Тя посочи, че Европейската комисия е уведомила българското енергийно министерство, че процедурата би трябвало да бъде преведена на всички публични езици на страните членки на Европейския съюз, което лишава време.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР