Дефицит от 3%, промяна на някои данъци и частично орязване

...
Дефицит от 3%, промяна на някои данъци и частично орязване
Коментари Харесай

Връщане на ДДС, нови тол такси и акцизи – само част от идеите в Бюджет 2023

Дефицит от 3%, смяна на някои налози и отчасти орязване на разноски. Това са част от параметрите в проектопредложението за Бюджет 2023, заяви служебният финансов министър Росица Велкова, представена от Българска национална телевизия.

Предлаганите промени в данъчните закони ще бъдат оповестени на 17 март.

На 3 април Министерство на финансите ще показа проектобюджета за публично разискване и ще стартират съгласувателни процедури с Националния съвет за тристранно съдействие.

Целта е плана на Бюджет 2023 да бъде прегледан от Министерския съвет на 26 април и в законовоустановения период да бъде импортиран в Народно събрание, оповестяват още от Българска национална телевизия.

Проектът планува:

Изпълнението на тези ограничения ще подсигурява осъществяването на Швейцарското предписание за индексация на пенсиите, изплащането на увеличените заплати, както и нарастване на заплатите в бюджетния бранш, само че единствено на институциите, които не са увеличавали заплати през 2022, уточни финансовият министър Росица Велкова.

Тя разяснява, че теоретично има заплаха за отпадане на валутния ръб, в случай че дефицитите станат прекалено високи.

Министър Велкова отхвърли появилата се по-рано в общественото пространство информация, че ограниченията съдържат рекомендации за орязване на 20% разноски.

" Ако дефицитът бъде повишен над 3% няма да отговаряме на критерия за недостига. Това значи, че би трябвало да имаме по-висок дълг, което пък значи по-трудно набиране на ликвидност на интернационалните финансови пазари. Защото при един по-висок недостиг и загубване на вероятността за влизане в еврозоната, интернационалните вложители не биха дали такава рентабилност, каквато имахме, да речем на януарската емисия тази година. Възможно е и да не може да се набере размер. И при изискване, че не може да се набере дълг, е допустимо да се прибегне и до заем от Международния валутен фонд ", уточни Велкова.

По калкулации на МФ, ограниченията ще вкарат в бюджета над 6 млрд лева Те ще бъдат препоръчани за разискване на 49-тото Народно заседание, като окончателното решение ще е на Народното събрание.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР