Дефицит от 3,9 % от Брутния вътрешен продукт и възможност

...
Дефицит от 3,9 % от Брутния вътрешен продукт и възможност
Коментари Харесай

Вижте проктобюжета за 2021 година

Дефицит от 3,9 % от Брутния вътрешен артикул и опция за изтегляне на нов дълг до 4,5 милиарда лв. следващата година. Това са главните параметри на финансовата рамка за следващата година, плана на който бе оповестен на уеб страницата на Министерството на финансите.

Приоритетите на Бюджет 2021 са политиката по приходите, образованието, политиката в региона на опазването на здравето, обществената политика, пенсионната политика и политиката в региона на защитата.



С проектобюджета за 2021 година се прави и трета актуализация на тазгодишния. Третата актуализация на тазгодишния бюджет е предстояща поради множеството разходи през годината, както и сериозният недостиг за следващата година. Част от политиките, заложени за 2021 година, към този момент бяха оповестени.

Най-голямото перо в консолидираната фискална стратегия са обществените разноски, които надвишават 18 милиарда лв.. 650 лв. ще е минималната работна заплата следващата година и тя ще се резервира през идващите три години. Общо в бюджетната сфера растежът на възнагражденията следващата година ще бъде 10%, само че на заетите на първа линия - ще бъде 30 на 100.

До март пенсионерите ще получават по 50 лв. добавка, а актуализацията на пенсиите в средата на годината ще бъде с пет %. Заложено е увеличението на минималната пенсия от 250 на 300 лв., както и оптималната пенсия от 1 440 лв. при опазване на оптималния застрахователен предел от 3000 лв.. Повече пари има за обучение и опазване на здравето, а средствата за защита надвишават 2 милиарда лв..

Редица ограничения са планувани за подкрепяне на бизнеса, написа в претекстовете на проектобюджета за следващата година, в които се съдържа и средносрочната прогноза за развиването на стопанската система ни. До 2023 година страната ни постепенно ще топи насъбраните дефицити през интервала на възобновяване от рецесията, подбудена от пандемията от Covid-19. Въпреки това и през 2023 година хазната ще е на минус.

По отношение на дълговата политика - първият прочит на проектозакона демонстрира, че с изключение на изтегляне на външен дълг съгласно световната стратегия, се акцентират опциите за облигации на вътрешния пазар, назад изкупуване на облигации и други интервенции с към този момент съществуващи отговорности. В края на 2021 година оптималният дълг на страната ни би трябвало да бъде 31.9 милиарда лв..



Фискалният запас би трябвало да бъде най-малко 4.5 милиарда лв.. Финансовото министерство показа и Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за интервала 2021-2023 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР