Дефицит на природен газ се предвижда в Казахстан през 2024

...
Дефицит на природен газ се предвижда в Казахстан през 2024
Коментари Харесай

Русия-Казахстан-Узбекистан: нелекият път към газов съюз

Дефицит на природен газ се планува в Казахстан през 2024 г

В края на предходната година министърът на енергетиката на Казахстан Болат Акчулаков приказва за продължаващите договаряния с Русия за газификацията на северните и източните региони на републиката: „ Все още преговаряме. Като работен вид това е през Барнаул, най-вероятно, по-късно на север от нашата територия и по-нататъшно отклонение сред Павлодар, Уст-Каменогорск, Семей [Семипалатинск ] и по този начин нататък. Като опция може да се употребява и за пренос, само че тези договаряния към момента не са завършили. “

Вероятният потенциал на газопровода сега се прави оценка на 10 милиарда кубически метра годишно, само че „ в случай че бъде изразен интерес към някои спомагателни размери доставки на юг, може да се обмисли по-мощна тръба, да кажем, за повече от 20-30 милиарда кубически метра метра. м газ “, добави служителят.

Традиционно тесните стопански връзки сред източните и северните райони на Казахстан и прилежащите райони на Руската федерация прибавят причини в интерес на експортен газопровод от Русия, чието създаване и дълготрайна употреба би било от изгода и за локалните реализатори. Намаляването на доставките на " Газпром " за Европа от 185 милиарда кубични метра на 100 милиарда към този момент докара до освобождението на обилни размери синьо гориво, някои от които могат да бъдат взети от Казахстан, в случай че бъдат реализирани подобаващи съглашения.

От руско време Русия и нейните южни съседи са свързани с единна газопреносна система с общ потенциал за изпомпване на 40-50 милиарда кубически метра. м газ годишно. Има и обособен водопровод от Русия до Узбекистан през територията на Казахстан („ Бухара-Урал “) с потенциал 8 милиарда кубически метра. м газ годишно.

Предварителните проекти за вътрешно произвеждане в Казахстан за 2022 година са 54,5 милиарда кубически метра, към 5 милиарда от които отиват за Китай, макар че доставките започнаха да понижават предишното лято заради дефицит на газ в републиката. Президентът Касим-Жомарт Токаев прикани съответните икономически субекти да пренасочат 2 милиарда кубически метра експортни доставки към вътрешния пазар. Както оповестява Министерството на енергетиката на Република Казахстан, в случай че през 2021 година износът на газ възлиза на 7,2 милиарда кубически метра, то през 2022 година е към 5 милиарда куб. метра. „ През последните две години размерът на износа на газ за Китай през казахстанско-китайския газопровод е намалял съвсем на половина... До края на 2022 година се чака износът на газ да бъде не повече от 5,5 милиарда м3(за 10 месеца на 2022 година износът възлиза на 4,8 милиарда кубически метра, от които 4,6 милиарда кубически метра са изнесени за Китай). Причината е, че търсенето на газ на вътрешния пазар на републиката пораства “, цитира такива данни Нурлан Жумагулов, специалист по петролни и газови планове. Причината за спада на износа е плануваният дефицит на газ от 2024 година „ Потребностите на вътрешния пазар ще надвишават наличните газови запаси с към 1,7 милиарда кубически метра. Ако не бъдат взети незабавни ограничения, износът на газ ще спре през 2023 година “, сподели през юни ръководителят на QazaqGaz Санжар Жаркешов. Болат Акчулаков удостовери планувания недостиг на газ.

Не по-добри са нещата и в Узбекистан, който неотдавна беше заставен да прекъсне доставките за Китай в размер на 6 милиона кубически метра газ дневно. Според Министерството на енергетиката през януари-ноември 2022 година страната е произвела към 52 милиарда кубически метра природен газ, до момента в който вносът възлиза на почти 4 милиарда кубически метра (от Казахстан, Руската федерация и Туркменистан), до момента в който износът възлиза на повече от 3 милиарда: 65% от които са в Китай и почти по 15% в Киргизстан и Таджикистан.

В края на 2010 година износът на газ от Узбекистан надвиши 11 милиарда кубически метра / година, само че от 3 години той понижава с повишаване на вътрешното търсене. През 2021 година Узбекистан стана от продавач - покупател на продуктите на Газпром. Ако през 1991 година в републиката са живели към 20 милиона души и са били създадени 62 милиарда куб.м. м газ, то данните от 2022 година сочат - 36 млн. души и 52 милиарда куб.м. м газ.

„ Недостатъчният размер създаден природен газ и незадоволителният размер създадена електрическа енергия, както и извънредно студеното време се трансфораха в съществено предизвикателство за страната.

Освентова има проблеми в самата система на държавната администрация. Наложи се ръководителят на президентската администрация на Узбекистан Сардор Умурзаков да пътува до Туркменистан, с цел да контракти доставката на спомагателни 1,5 милиарда кубически метра. м газ. Ашхабад към този момент втора година изнася туркменски газ за Узбекистан. Но казусът е, че туркменската страна не е съгласна на дълготраен контракт, а единствено на годишен.„ Всичкоопира до цената ", сподели шефът на Центъра за проучвателен начинания Маньо Бахтийор Ергашев.

В резултат на срещата по въпросите на енергийните доставки, извършена в администрацията на Ш. Мирзийоев на 7 декември, бяха активизирани договарянията със прилежащите страни за спомагателни покупки на природен газ, електрическа енергия, въглища и мазут. В началото на декември износът на газ беше изцяло спрян, с цел да се обезпечи гориво за популацията на страната, сподели в изявление за Sevimli.TV Бехзод Нарматов, началник на борда на Uztransgaz. Решено е да се усилят доставките на газ за вътрешния пазар до 5 милиона кубически метра дневно, за продажба на полутечен газ на популацията (и на държавните ведомства е неразрешено да употребяват транспортни средства, задвижвани с газ); за два месеца е замразен акцизът върху вноса и продажбата на бензин АИ-80, за който е избрана пределна цена.

„ За да покрием търсенето, да осигурим вътрешното ползване, ние през днешния ден преговаряме за импорт на газ и електрическа енергия от прилежащи страни, а не посредством някакъв съюз или обединяване. Тук преговаряме да си сътрудничим въз основата на търговски контракт за покупко-продажба, а не посредством прекачване на нашите мрежи “, отхвърля догатките, че дефицитът на сила в републиката се основава съзнателно узбекският министър на енергетиката Журабек Мирзамахмудов, с цел да убеди страната да взе участие в „ Тройния газов съюз “ с Русия и Казахстан.

В Ташкент се водят договаряния за импорт на съветски, казахстански и туркменски газ през 2023 година Узбекистан избира най-вече тримесечни контракти за закупуване на газ, с цел да резервира личния си рандеман на газ и да не изпадне в дълготрайна взаимозависимост от вноса. Доставките на туркменски газ за Узбекистан не включват директни разноски, до момента в който доставките на съветски газ включват близо 700 километра пренос през Казахстан. Все още няма съглашения за съответните единни дълготрайни цени сред Москва и Астана, макар че договарянията по този въпрос от време на време се водят към този момент повече от 10 години...

По този метод предлагането на президента на Русия за основаване на тристранен газов съюз на Русия, Казахстан и Узбекистан, който включва изглаждане на конкуренцията в износа, стимулиране на капиталовото съдействие и суаповите доставки, е значима насочна точка за по-нататъшни договаряния.

Широко медийно тиражираната внимателна реакция към предлагането на някои публични лица в Астана и Ташкент може би е имала за цел да показва крехкостта на интеграцията в границите на ЕАЕС (където основаването на обединен газов пазар е планувано за 2025 г.) и успеваемостта на западния санкционен напън върху Москва. Въпросът за газовия съюз не беше прегледан, „... всички полемики [са]във формата на двустранно съдействие. Разговорите сред трите страни се отнасят до техническите благоприятни условия на техните газопреносни системи “, побърза да увери пред публицисти Болат Акчулаков на 12 декември.

„ Скептицизмът на Узбекистан към тази концепция [за газов съюз – ред. ] подхожда на скептицизма на Казахстан и отразява опасенията на страните от Централна Азия, че Москва може да употребява всяка възходяща икономическа взаимозависимост от Русия, с цел да получи политически отстъпки “, програмират настройката на локалните елити анализаторите от американската разследваща и аналитична компания Stratfor. Лесно е да се види политическата основа на сходни изводи. Междувременно, както сподели съветският заместител външен министър Михаил Галузин, Астана и Ташкент са склонни да работят дружно с съветската страна за основаване на газов съюз. Търси се съдействие в газовия бранш „ по отношение на зародилите енергийни потребности, дилемите за обезпечаване на социално-икономическа непоклатимост и благосъстоянието на жителите “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР