Дебелянов и ангелите е новото премиерно заглавие на Пловдивския драматичен

...
Дебелянов и ангелите е новото премиерно заглавие на Пловдивския драматичен
Коментари Харесай

Дебелянов и ангелите

" Дебелянов и ангелите " е новото премиерно заглавие на Пловдивския трагичен спектакъл. Спектакълът е учреден на писма и документи от книгата на Валери Стефанов " Слепия градинар ", отдадена на последните дни от живота на Димчо Дебелянов. Това е следващата взаимна театрална работа на режисьорката Диана Добрева и драматурга Александър Секулов.

Пловдив

Българската лирика е изкуството, в което духът и философската ни мисъл са достигнали най-високите си измерения. Но все пак нашият спектакъл рядко се занимава с поетите, счита Александър Секулов.
Александър Секулов, публицист: " Работата по този текст и по фигурата на Дебелянов откроиха нещо, което доста ме изненада, е това, че българската просвета не се занимава със своите актьори, с огромните си свои представители, не споделя за тях не ги разпространява, не ги демонстрира живи. "
Типично за работата на Диана Добрева и този театър е образно и звуково кондензиран с преливащи една в друга картини и атмосфери.
Диана Добрева, режисьор: " Сценографията на Мира Каланова разреши действителлно да имаме чувството сякаш е филм, сякаш е кино, без да използваме никаква прожекция. "
Музиката на Петя Диманова добавя филмовото чувство, а в цялостното създаване на картината взе участие и целият актьорски екип.
" Моите спектакли по този начин или другояче попринцип постоянно имат една поетична страна, в тази ситуация се получи извънредно това съединяване сред действителност и лирика. "
В ролята на Дебелянов е младият артист Ненчо Костов. Другият основен воин – ориста на поета в облика на Слепия градинар е показан от Добрин Досев. След днешната премиера 4-ти и 25 април са идващите дати на представлението в афиша на театъра.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР