Дебелите деца са 200 000250 болести са свързани със затлъстяванетоДва

...
Дебелите деца са 200 000250 болести са свързани със затлъстяванетоДва
Коментари Харесай

Два милиона българи със свръхтегло

Дебелите деца са 200 000
250 заболявания са свързани със затлъстяването

Два милиона от възрастното население в България е със свръхтегло, половината от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло, 67 000 от тях - със затлъстяване.

“Основната причина за затлъстяването е преяждането и неналичието на физическа интензивност. В последните 50 година периодичност на случаите на затлъстяване се е утроила. Всеки може да разбере дали има затлъстяване като пресметна показателя на телесната си маса - да раздели тежестта на растежа на квадрат и в случай че цифрата е над 30, би трябвало да потърси лекарска помощ ”, заяви ендокринологът доктор Явор Асьов.

Добре е да се следи обиколката на талията. Специалистът уточни, че при дамите тя е добре да бъде до 80 см, при мъжете - до 94. А както при множеството болести, по този начин и при затлъстяването, хората късно търсят лекарска помощ. И то поради съпътстващите болести, до които води затлъстяването.

“Според актуалните проучвания над 250 болести са свързани със затлъстяването - сърдечно-съдови, захарен диабет, ставни, заболявания на репродуктивната система. При болестно затлъстяване дамите губят 9 година живот, мъжете - 12 година ”, предизвести ендокринологът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР